De krappe voorraad van zowel arabica- als robusta-koffiebonen houdt de prijs op een recordniveau. En voorlopig lijkt daar ook geen verandering in te komen. De koffiemarkt kent momenteel immers veel prijsopdrijvende factoren.
Koffiebonen zijn duur. Dinsdag 15 februari sloot de notering voor arabica-koffiebonen op $5,55 per kilo. Dat is net iets onder het nieuwe record van $5,70 per kilo dat op dinsdag 9 februari werd behaald. Eén jaar geleden werd in deze periode niet meer betaald dan $2,74 per kilo. Robusta sloot afgelopen dinsdag op $2,28 per kilo. Ook dit is fors hoger dan vorig jaar, want toen stond de notering op $1,34 per kilo. Beide noteringen bewegen sinds de start van de week ook weer omhoog. Volgens analisten is ook niet direct een koerswijziging te verwachten. En dat is niet vreemd, want de koffiemarkt kent momenteel vooral prijsopdrijvende factoren.
De belangrijkste prijsopdrijvende factor is de krappe voorraad. De Intercontinental Exchange maakte afgelopen week bekend dat de geregistreerde voorraad van arabica-koffiebonen is gedaald naar het laagste niveau in 22 jaar, op 1,02 miljoen zakken. De voorraad robusta zakte tegelijkertijd naar het laagste niveau in iets meer dan drie jaar. Met name de kleinere oogst in Brazilië heeft effect op de wereldvoorraad. Overheidsinstantie Conab gaf eerder al dat de productie in het land afgelopen jaar met 36% is afgenomen, tot 31,4 miljoen ton. De Braziliaanse voorraad is zodoende gedaald naar 414.793 zakken. Een jaar geleden was dat nog 656.841 zakken.
Niet alleen de krappe voorraad stuwt de prijs momenteel naar boven. Ook de sterke Braziliaanse munt helpt mee. De real steeg afgelopen week naar het hoogste punt in vijf maanden, ten opzichte van de dollar. Dit ontmoedigt exportverkopen van Braziliaanse koffieproducenten. Tegelijkertijd neemt de vraag naar koffie toe nu de coronamaatregelen versoepeld worden. Zogenaamde 'sociale bijeenkomsten' zullen daardoor weer meer plaatsvinden.
Regen in Brazilië
Een lichtpuntje in de markt is momenteel het feit dat er voldoende regen op komst is in Brazilië. Somar Meteorologia meldde maandag 14 februari dat in Minas Gerais, een regio die goed is voor 30% van de koffieproductie in het land, afgelopen week 64,3 millimeter neerslag is gevallen. Dat is ongeveer 136% meer dan het historische gemiddelde. Dit zou de oogst kunnen bevorderen en de tekorten iets kunnen verlichten. Goed nieuws is ook dat Conab verwacht dat Brazilië dit jaar 55,7 miljoen zakken koffie kan produceren, een stijging van 16% vergeleken met vorig jaar.