De oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan een negatief effect hebben op de consumptie van chocolade. En dat is slecht nieuws voor handelaren en exporteurs van cacao, die veelal nog steeds herstellen van de vraaguitval die tijdens de coronapandemie is ontstaan.
Een tweede reden voor de relatief lage prijs van cacao is het feit dat beleggers overstappen op minder risicovolle activa, zoals goud. Dit is een gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Vrijdag 25 februari sloot de cacaonotering op de Intercontinental Exchange op $2.243 per ton. Dat is $56 per ton minder dan aan het begin van de week en $207 per ton minder dan half februari. In die periode was de markt in de ban van droogte in Ivoorkust en andere delen van West-Afrika. In dezelfde periode vorig jaar werd een prijs van $2.700 per ton betaald. Ook in vergelijking tot de jaren hiervoor staat cacao op een relatief laag prijsniveau voor deze periode van het jaar.
Meer factoren spelen een rol
Persbureau Reuters meldde afgelopen week, aan de hand van een opiniepeiling, wel dat de wereldwijde markt voor cacao een groeiend tekort optekent in dit seizoen (dat eindigt in september). Dit komt onder andere door de bovengenoemde droogte in het westen van Afrika. Normaliter leidt dat tot hogere grondstofprijzen, zoals ook te zien bij veel andere commodities. Dat is op de cacaomarkt momenteel echter niet het geval. Volgens insiders hebben andere factoren namelijk een grotere rol in de prijsvorming.
Grote spelers op de termijnmarkt zijn bijvoorbeeld van mening dat er genoeg cacao voorhanden is om aan de vraag te kunnen voldoen. Het credo bij hen is: komt het niet uit Ivoorkust, dan komt het wel uit andere landen. Daarnaast zijn er nog verschillende macro-economische effecten die een rol spelen in de prijsvorming. Dan moet niet alleen gedacht worden aan de situatie in Oekraïne, maar ook aan de logistieke problemen. Volgens insiders moet de termijnmarktnotering wel omlaag geholpen worden om de grondstof op dure wijze te kunnen verschepen.