Shutterstock

Analyse Palmolie

Rust keert iets terug op markt voor palmolie

9 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De palmolieproductie in Indonesië en Maleisië neemt dit jaar waarschijnlijk met 3% toe. Dit is een van de redenen waarom de notering voor palmolie afgelopen week iets gekalmeerd is. Het verlies bleef wel beperkt, omdat analisten niet verwachten dat de productiestijging voldoende is om aan de enorme vraag naar plantaardige oliën te voldoen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische inval in Oekraïne van donderdag 24 februari heeft een domino-effect veroorzaakt in de grondstoffenmarkt. De notering voor Brent-olie staat inmiddels op $127 per vat en dat maakt tropische oliën aantrekkelijker voor de productie van biodiesel. Tegelijkertijd zijn als gevolg van de oorlog de leveringen van Oekraïense zonnebloemolie naar de Europese Unie stopgezet. Doorgaans betreft het een volume van zo'n 200.000 ton per maand. De combinatie van deze twee factoren stuwde de notering voor palmolie eveneens door het dak. Op dinsdag 1 maart stond de Mdex-notering op 8.170 Maleise ringgit per ton, ofwel €1.789 per ton.

Inmiddels is de rust weer iets wedergekeerd. Dat heeft grotendeels te maken met de verwachting dat Indonesië en Maleisië dit jaar 3% meer palmolie produceren. Dinsdag 2 maart zakte de notering terug naar 7.839 Maleise ringgit per ton. Donderdag 3 maart, de laatste handelsdag voor het weekend, sloot de notering op 7.450 Maleise ringgit per ton. Maandag 7 maart werd geopend op 7.100 Maleise ringgit per ton. Omgerekend is dat ongeveer €1.555 per ton. De daling vlakt overigens wel iets af; iets wat onder meer te maken heeft met de bekendmaking van de productie-, export- en voorraadcijfers van Maleisië op donderdag 10 maart.  

Nieuwe voorraadcijfers
Hoewel officiële cijfers dus pas donderdagmiddag bekend worden gemaakt, doet persbureau Reuters al een voorzetje op de resultaten. Verwacht wordt dat de palmolieproductie in Maleisië afgelopen maand met 5% is gedaald, tot 1,19 miljoen ton. Dat is het laagste niveau in tien maanden tijd. Tegelijkertijd nam de export over februari met 8% toe, tot 1,25 miljoen ton. Die stijging in de vraag heeft voornamelijk te maken met de exportbeperking die Indonesië recent heeft opgelegd. Deze kopers wenden zich nu toe Maleise handelaren. De combinatie van een hoge export en lagere productie zorgt voor een lagere voorraad, tot 1,38 miljoen ton (-11,4%). Dat is het laagste niveau sinds maart 2021.

Als de productie- en voorraadcijfers daadwerkelijk tegenvallen, kan de notering weer een zetje naar boven krijgen. Dit wordt gesteund door de wereldwijde krapte op het gebied van eetbare oliën. "En als het ontbreken van kortetermijnleveringen van zonnebloemolie uit de Zwarte Zee-regio en de beperkte leveringen van palmolie uit Indonesië en Maleisië daarbij op worden geteld, dan is het onvermijdelijk dat de prijs voorlopig op een extreem hoog niveau blijft staan", aldus insiders. Het helpt daarbij niet mee dat Indonesië stevig vasthoudt aan het biodieselbeleid. Dat beleid houdt in dat fossiele brandstoffen moeten worden bijgemengd met 30% palmolie. De binnenlandse vraag is dus hoog.

Iets wat de komende periode nog wel een neerwaarts effect op de Mdex-notering kan hebben, is het feit dat China en India – de grootste importeurs van palmolie – er nu voor kiezen om met 'de hand in te kopen' (vanwege de hoge prijzen). India koopt nu naar verwachting 450.000 tot 500.000 ton palmolie per maand in, tegenover de gebruikelijke 600.000 tot 700.000 ton. Dit kan iets van verlichting geven op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden