Shutterstock

Analyse Koffie

Krapte laat koffieprijzen toch weer stijgen

9 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De onzekerheid op de wereldmarkt sijpelde begin vorige week door in de koffieprijzen. Lagere consumentenbestedingen kunnen de sector hard raken. Inmiddels is duidelijk geworden dat krapte de bepalende factor is. De prijzen voor arabica- en robusta-koffiebonen bewegen namelijk alweer naar boven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koffieprijzen stonden afgelopen week onder druk als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maandag 28 februari noteerde arabica $5,16 per kilo, het laagste niveau sinds 27 januari. De notering voor robusta trapte de week af met $2,24 per kilo. De daling in de prijzen zette in de rest van de week door, gevoed door onzekerheden over de gevolgen van de oorlog voor de wereldeconomie én de consumentenbestedingen. Arabica sloot daardoor vrijdag 4 maart op $4,94 per kilo. Dat was het laagste niveau in ruim twee maanden. Robusta noteerde een prijs van $2,19 per kilo op het bord. De laatste keer dat dit prijsniveau werd genoteerd, was één maand eerder.

Deze week is een voorzichtig herstel ingezet. Arabica sloot dinsdag 8 maart op $5,16 per kilo en robusta steeg naar $2,24 per kilo. Uit deze stijgingen blijkt volgens handelaren dat de krappe wereldwijde koffievoorraden de bepalende factor blijven in de prijsontwikkeling. In de meest recente schatting van de International Coffee Organization (ICO) komt het wereldwijde overschot uit op 1,20 miljoen zakken. Dat was één maand eerder nog 2,41 miljoen zakken. De voorraad arabica-koffiebonen bevindt zich op het laagste punt in 22 jaar. Grote droogte in Brazilië – vorige week ontvingen sommige teeltregio's slechts 8% van het historisch gemiddelde aan neerslag – helpt daar niet bij.

Exportcijfers beïnvloeden prijs
Niet alleen de wereldvoorraad en oorlog hebben invloed op de prijs, ook de exportcijfers vanuit de koffie-exporterende landen worden nauwlettend in de gaten gehouden. De Vietnamese export – vooral robusta-koffiebonen – kwam afgelopen maand uit op 130.000 ton met een waarde van $304 miljoen. Dat is 20,4% minder dan één maand eerder. In vergelijking tot één jaar eerder is echter een plus zichtbaar van 5,7% in volume en 40,1% in waarde. Die hogere export drukt doorgaans de notering voor robusta iets.

Dat dit nu niet direct zichtbaar is, komt vooral door spanningen in Oekraïne en Rusland. Die spanningen kunnen grote gevolgen hebben voor de Vietnamese koffie-export naar (vooral) het laatstgenoemde land. Als het Westen en de Verenigde Staten stevige sancties opleggen aan Rusland, dan kan dat indirect ook gevolgen hebben voor de koffie-exporttransacties tussen Rusland en Vietnam. Rusland is de op drie na grootste importeur van Vietnamese koffie, na de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan. Kortom: een belangrijke markt voor Vietnam.

De export vanuit Brazilië verloopt daarnaast ook niet vlekkeloos. In de eerste maand van het jaar daalde de export met 11,8% tot 3,2 miljoen zakken, in vergelijking tot één jaar eerder. Dit heeft vooral te maken met de logistieke problemen. Het vinden van vrije ruimte op schepen is en blijft een uitdaging voor Braziliaanse koffie-exporteurs. In Colombia daalde de export afgelopen maand met 16% tot 928.000 zakken. Al deze factoren versterken het feit dat er sprake is van een wereldwijd krappe voorraad van koffiebonen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden