Shutterstock

Analyse Gevogelte

Braziliaans kippenvlees als alternatief in oorlogstijd?

10 Maart 2022 - Wouter Baan

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft zijn weerslag op de markt voor pluimveevlees. Oekraïne, is na Brazilië en Thailand, de belangrijkste leverancier van pluimveevlees aan de Europese Unie. De Europese importvolumes drogen waarschijnlijk op nu het land in oorlog is. Braziliaanse exporteurs ruiken kansen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

MHP, de grootste pluimveeproducent van Oekraïne, meldt deze week dat de productie door blijft gaan. De vleesexport daarentegen ligt wel stil. Dat is ongetwijfeld een flinke aderlating voor het bedrijf, dat een beursnotering heeft op beurs in Londen. Het bedrijf zegt flink last te hebben van de oorlog, omdat de logistiek in het land flink ontregeld is geraakt. De aanvoer van voer is één van de pijnpunten.

Europa importeerde vorig jaar 102.000 ton pluimveevlees uit Oekraïne, blijkt uit cijfers van Eurostat. Met de kennis van nu valt die importstroom dit jaar (grotendeels) weg. Dit betekent dat er alternatieve aanvoerroutes moeten worden gevonden. Op de Europese pluimveevleesmarkt is het aanbod namelijk beperkt, onder meer als gevolg van vogelgriep. Dit heeft vooral in Polen de productie flink uitgedund. Dit maakt ook dat de pluimveeprijs in Europa hoog is. Door de oorlog lopen de prijzen snel verder op. De prijs van vleeskuikens stijgt deze week met €0,03 tot €1,090 per kilo (notering Barneveld) en vestigde daarmee een nieuw record. 

Brazilië ruikt kansen
Braziliaanse exporteurs zijn op de hoogte van de situatie en zien kansen op de Europese markt. Afgelopen jaar exporteerde het Zuid-Amerikaanse land 251.000 vlees naar Europese lidstaten. Dat volume kan dit jaar weleens flink hoger uitpakken. Maar de reputatie van Braziliaans pluimveevlees heeft een aantal jaar geleden wel een flinke kras opgelopen, toen bleek dat één op de vijf kippen in het land besmet was met salmonella. Afgekeurd vlees zou door sommige slachterijen opnieuw op de markt zijn gebracht en onder meer naar Europa zijn geëxporteerd.

Brussel greep toen in en zette de licenties van diverse exporteurs on hold. Mogelijk dat die lijst nu opnieuw wordt bekeken. Ricardo Santin, voorzitter van de Braziliaanse vleeslobby ABPA, zegt dat het land klaar is om eventuele tekorten in te vullen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden