Shutterstock

Nieuws Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen lastig verkrijgbaar en duur

15 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De voedingsmiddelenindustrie heeft al enige tijd te maken met aanzienlijke prijsstijgingen. Producenten en handelaren in kruiden en specerijen ontkomen er ook niet aan. “We hebben zo lang mogelijk op de rem getrapt om kostenverhogingen door te rekenen, maar net als de rest van de markt moeten ook wij nu ingrijpen”, aldus Olav van der Willik van Natural Spices.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een exacte prijsstijging is lastig aan te duiden. Dit verschilt volgens de producenten en handelaren per soort. "We hebben producten in ons assortiment die inmiddels verdubbeld zijn in prijs, maar ook producten die een prijsstijging tussen de 10% tot 30% laten zien", melden ze bij De Kruidenbaron. "Tot op heden betreft het nog 'slechts' een klein deel van ons volledige assortiment, maar de vooruitzichten zijn niet goed." Dit wordt onderschreven voor De Kruidenkaravaan en Natural Spices. Die laatste partij ziet zich genoodzaakt prijsverhogingen door te voeren. "Maar zeker niet alles. Een substantieel deel nemen we voor eigen rekening", aldus Van der Willik.

Leveringsproblemen
Eén van de redenen voor de forse prijsstijging is de verkrijgbaarheid van kruiden en specerijen. Zo zijn bijvoorbeeld producten uit China en Zuidoost-Azië op het moment lastig verkrijgbaar. "Dit is nog steeds een gevolg van de logistieke problemen en containertekorten die aan het begin van de coronacrisis zijn ontstaan", meldt De Kruidenkaravaan. Ook bij De Kruidenbaron zorgen de logistieke problemen voor uitdagingen, net zoals de hoge brandstofprijzen. "Voor ons is de beschikbaarheid op dit moment écht de grootste uitdaging", melden ze daar. Beide partijen geven aan dat de oorlog slechts een geringe rol speelt in de prijsverhogingen.

Een voorbeeld van een product waar een tekort aan wordt verwacht, is Indiase komijn. Agriwatch heeft berekend dat de productie dit jaar ongeveer 20% lager zal uitkomen, op 316.000 ton. Bovendien zullen de voorraden afnemen, met 51% tot 62.000 ton. Die opbrengstverwachtingen stuwden de prijs voor komijn recent naar een record van 18.900 Indiase roepie per 100 kilo. Omgerekend, bij de huidige wisselkoers, is dat €225 per 100 kilo. Een afname in het beplante areaal, in combinatie met grillige weersomstandigheden, ligt ten grondslag aan de lagere oogstprognose.

Keuzes maken
Van der Willik herkent de problemen met de levering. "We krijgen wekelijks aanvragen voor private label-producten. Niet alleen in kruiden en specerijen, maar ook als het gaat om sauzen en marinades. Levering is een uitdaging en daarom hebben we zelfs al een minimum order quantity moet invoeren en kunnen we dus niet iedereen bedienen. Daarnaast is het ook lastig om personeel voor productie te vinden. Dat is merkbaar in de hele foodsector."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden