RoyalCosun

Analyse Suiker

Koers van olie blijft bepalend voor suikerprijs

17 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De suikermarkt laat zich nog altijd leiden door de koers van ruwe Brent-olie. En hoewel de notering voor ruwe olie deze week iets gedaald is, blijft de prikkel om suikerriet te gebruiken voor de productie van ethanol groot. Zelfs cijfers die wijzen op een kleiner wereldwijd suikertekort kunnen daar niet direct verandering in brengen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Intercontinental Echange sloot de notering voor suiker dinsdag 15 maart op €476,39 per ton. Hoewel het een daling is, is het nog altijd flink hoger dan eind februari én de periode daarvoor; toen kwam de notering uit rond de €440 per ton. Dit prijsniveau heeft alles te maken met de hoge energieprijzen, en dan specifiek olie. Eén vat Brent-olie wordt nog steeds verhandeld op een prijs rond $100 per vat. Dit maakt suikerriet interessant voor de ethanolindustrie, ten koste van de productie van suiker. Al verwachten analisten wel dat hier op korte termijn verandering in kan komen, omdat de olieprijs recentelijk stevig gedaald is.

Kleiner wereldwijd tekort
Nieuwe cijfers over het wereldwijde suikertekort zijn eveneens bearish, al is daar op dit moment nog niets van terug te zien: olie heeft de overhand. In de komende periode kan deze verhouding draaien. Marktbureau StoneX schat in dat de wereldwijde suikerproductie in seizoen 2021/2022, dat loopt van oktober tot en met september, uitkomt op 187,3 miljoen ton. Dat is een plus van 1,9% in vergelijking tot vorig seizoen. De consumptie stijgt met 0,9% naar 188,4 miljoen ton. Het wereldwijde suikertekort komt dit seizoen dus uit op 1,1 miljoen ton. Dat is 800.000 ton minder dan in een eerdere prognoses werd geschetst.

Die afname komt volledig op het conto van India. De klimaatomstandigheden zijn hier juist uitermate gunstig; met iets minder regen dan normaal. Marktbureau StoneX heeft de oogstprognose voor dit land daarom met 5,4% omhoog bijgesteld, tot 33,2 miljoen ton. Dat is 6,5% meer dan één jaar eerder. Deze opwaartse bijstelling doet direct alle negatieve scenario's teniet; bijvoorbeeld in China, Thailand en Australië. De Indian Sugar Mills Association onderschrijft het positieve sentiment met een exportverwachting van 7,5 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer dan vorig jaar.

India is overigens niet het enige belangrijke teeltgebied dat plussen laat zien. Ook voor de Europese Unie zijn de productievooruitzichten positief. De Europese Commissie gaat uit van een opbrengst van 16,1 miljoen ton suiker. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van het afgelopen seizoen. StoneX onderschrijft dat en komt – na berekeningen – zelfs uit op 17,2 miljoen ton (+11,9%). In Mexico wordt daarnaast gerekend met een opbrengst van 6,1 miljoen ton, wat een plus vertegenwoordigt van 6,9% in vergelijking tot één seizoen eerder.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden