Shutterstock

Achtergrond Vlees

Consument moet prijsrally varkensvlees snel betalen

17 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De prijzen voor varkensvlees zijn aan een razendsnelle opmars bezig. Meer en meer begint het krappe aanbod, en de daarmee gepaard gaande stijgende (inkoop)kosten, bij de schakels in de keten te wringen. Consumenten moeten snel meer betalen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een lange periode van prijsdruk, bij stijgende kosten, heeft geleid tot een fors kleiner varkensaanbod in Noordwest-Europa. Tegelijkertijd hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen geleid tot een sterke opleving in de vraag naar varkensvlees. Het zorgt voor historisch grote prijsstijgingen. Zo steeg de toonaangevende Duitse inkoopnotering voor varkens in slechts vier weken tijd met €0,65 naar €1,85 per kilo geslacht gewicht. Een toename van 54%. De forse verhogingen leiden tot frictie in de keten, omdat de stijgingen niet altijd snel genoeg doorgegeven kunnen worden.

De prijsverhogingen voor de verschillende varkensvleesonderdelen zijn ook fors, zo blijkt uit het overzicht van de DCA-mutatie varkensvleesonderdelen. Voor week 11 worden plussen voor vlees gevraagd die zelden worden gezien. Zo stijgen hammen, ribben, nekken, schouders en middels en buiken - bijna alle belangrijke delen - met gemiddeld tussen de €0,30 en €0,45 per kilo. Varkenshazen stijgen nog sneller in waarde, met een gemiddelde stijging van €0,60 per kilo. Hier worden zelfs uitschieters tot €1 genoemd.

Contract wringt
Hoewel de prijzen voor bijna alle varkensonderdelen vlot meestijgen, klinkt er toch een zorgelijk geluid uit de vleeswereld. Want hoewel de vleeshandel de prijzen in de 'daghandel' redelijk mee kan geven, is ook een deel van de afzet verkocht op basis van langer lopende contracten. De prijsafspraken in deze overeenkomsten leiden nu tot grote problemen bij de leveranciers. Zij wijzen, naast de gestegen inkoopkosten, ook op de impact die het conflict in Oekraïne heeft op de kosten voor energie en transport.

Vleesverwerkers vragen daarom afnemers om op zo kort mogelijke termijn contracten open te breken en de voorwaarden te herzien. Insiders in de hele keten vrezen de gevolgen van de extreem volatiele prijsvorming. Zij geven aan dat de consumentenprijzen in de schappen zo snel mogelijk omhoog moeten. 

Naast de prijsvorming, zijn voor sommige partijen ook de overeengekomen volumes onderdeel van gesprek. Vers vlees zal mogelijk binnen afzienbare tijd niet altijd voldoende voorhanden zijn. Duitslands grootste vleesverwerker Tönnies verwacht dat het aanbod mogelijk met Pasen al te krap zal zijn, wat kan leiden tot lege schappen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden