De cacaonotering is vorige week naar het laagste punt in twee weken gezakt. Een stevige groei in de leveringen richting de havens van Ivoorkust is daar de reden voor. Dit bearish sentiment wordt versterkt door onzekerheid over de gevolgen van de oorlog op de cacaoconsumptie.
De regering in Ivoorkust meldde afgelopen week dat cacaotelers in de periode van 1 oktober tot en met 13 maart in totaal 1,79 miljoen ton cacao richting de havens hebben verstuurd. Dat is 4,1% meer dan in dezelfde periode één jaar eerder. Ook de vooruitzichten voor de middenteelt zijn goed. Tegelijkertijd neemt de onzekerheid onder handelaren over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne toe; steeds meer exporteurs zijn overtuigd dat de consumptie van chocolade hieronder zal lijden. Een belangrijke bron voor chocoladeverkoop is immers de luchthaven, maar door de oorlog is het vliegverkeer in het westen van Europa ontregeld.
De combinatie van bovenstaande twee factoren, een groeiend aanbod en een afnemende vraag, zorgt ervoor dat de notering voor cacao omlaag beweegt. Maandag 14 maart sloot de koers op $2.322 per ton. Vandaag, maandag 21 maart, staat de koers op $2.254 per ton. Dat is overigens wel weer een lichte stijging vergeleken met het einde van de week. Donderdag 17 maart werd namelijk het laagste niveau in twee weken bereikt, op $2.227 per ton. In vergelijking tot één jaar geleden staat de notering duidelijk lager; op vrijdag 19 maart 2021 stond de cacaonotering op $2.412 per ton. Angst voor een krap aanbod was toen de reden voor de hoge prijs.
'Ontwikkelingen volgen'
Andrew Moriarty van marktbureau Mintec meldde afgelopen week ook dat de markt afwacht wat de gevolgen van de oorlog gaan zijn op de cacaoconsumptie. Maar dat is volgens hem niet het enige om in de gaten te houden. "We moeten letten op de koersen van het pond, de dollar en de euro. Maar ook de Chinese vraag vergt onze aandacht. Helemaal nu daar weer nieuwe lockdowns ingesteld worden, als gevolg van een opleving van het coronavirus." Deze factoren kunnen volgens Moriarty komende periode bepalend worden voor de prijs.