De Braziliaanse real speelt deze week een grote rol in de prijsvorming van arabica-koffiebonen. Maar dit is niet de enige reden dat de koffieprijs weer terug is gekeerd naar het niveau van twee weken geleden. De tegenvallende neerslaghoeveelheden hebben ook effect. De prijs voor robusta blijft ondertussen redelijk stabiel.
De notering voor arabica-koffiebonen is dinsdag 22 maart gesloten op $4,96 per kilo. Dat is een stijging van ongeveer 5% in vergelijking tot één week eerder ($4,68 per kilo). Dat was het laagste niveau sinds november vorig jaar. Alle onzekerheden rond de oorlog in Oekraïne – en dan vooral de gevolgen die dit heeft op de consumentenbestedingen – liggen hieraan ten grondslag. Dat de prijs nu weer opwaarts beweegt, heeft te maken met de sterke Braziliaanse real. De munt staat op het hoogste punt in bijna negen maanden, ten opzichte van de dollar. Een sterkere real ontmoedigt exportverkopen van Braziliaanse koffieproducenten en dus neemt het aanbod op de wereldmarkt af.
Een ander prijsopdrijvend element in de koffiemarkt, is de tegenvallende neerslaghoeveelheid bij topproducent Brazilië. Somar Meteorologia meldde maandag 21 maart dat in Minas Gerais – een regio die goed is voor ongeveer 30% van de Braziliaanse arabica-productie – afgelopen week slechts 24,5 millimeter neerslag is gevallen. Dat is 47% van het historisch gemiddelde. Ook andere regio's in het land kampen al langer met een neerslagtekort.
Robusta noteert zijwaarts
De notering voor robusta-koffiebonen – die voornamelijk in Vietnam worden geproduceerd – beweegt ondertussen al weken zijwaarts. Dinsdag 22 maart sloot de notering op de Intercontinental Exchange op $2,29 per kilo. Dat is vergelijkbaar met vorige week, toen er $2,21 op het bord stond. Over het algemeen zijn de schommelingen in robusta minder groot dan bij arabica, iets wat samenhangt met het kwaliteitsverschil tussen de twee koffiesoorten.