De prijs van zowel arabica als robusta is afgelopen week in rap tempo gedaald. De reden? Rabobank rekent met een flinke stijging in de Braziliaanse arabica-oogst én de ICE-voorraden zijn gestegen naar het hoogste niveau in bijna twee maanden.
Rabobank heeft vrijdag 25 maart bekendgemaakt voor seizoen 2022/2023 rekening te houden met een Braziliaanse arabica-oogst van 41,1 miljoen zakken. Dat is een stijging van 31,8% in vergelijking tot dit seizoen. Daarnaast meldde de Intercontinental Exchange (ICE) diezelfde dag dat de gecontroleerde voorraden van arabica gestegen zijn naar het hoogste niveau in bijna twee maanden tijd. Maandag 28 maart komt de voorraad uit op 1,12 miljoen zakken. Eind februari was nog sprake van de kleinste voorraad in 22 jaar, op 999.019 zakken. Tegelijkertijd zijn de Robusta-voorraden gestegen naar het hoogste niveau in bijna drie maanden. Daarbij speelt ook nog steeds de onzekerheid over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de consumentenbestedingen.
Bovenstaande factoren hebben een bearish effect op de prijsvorming. De notering voor arabica-koffiebonen is gedaald naar $4,73 per kilo. Dat is het laagste niveau sinds 15 maart en een daling van zo'n $0,25 per kilo in vergelijking tot één week eerder. Kijken we naar een langere periode, dan werd dit prijsniveau voor het laatste in november aangetikt. Robusta daalde deze week met $0,16 per kilo naar $2,14 per kilo. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2021. Overigens betekent dit niet dat we alweer bij 'normale' prijsniveaus in de buurt komen. Arabica staat nog altijd 70% boven het niveau van vorig jaar en Robusta noteert zo'n 55% hoger.
Bullish factoren blijven bestaan
Of de prijs komende periode kan blijven dalen, en in welke mate, is afhankelijk van de aanwezigheid van bullish factoren. Op dit moment zijn vooral de droogte in Brazilië en de sterkte van de Braziliaanse real prijsopdrijvende factoren. Somar Meteorologica meldde deze week dat in Minas Gerais nog altijd een ondergemiddelde neerslag valt; slechts 38% van het historisch gemiddelde. De real staat daarnaast op het hoogste punt in twee jaar. Dit ontmoedigt exportverkopen van Braziliaanse koffieproducenten.
Verdwijnen deze twee (of één van de twee) factoren, dan kan de beweging omlaag zomaar nog steiler worden. Uiteraard werkt dit ook andersom. Blijkt dat de droogte grotere schade met zich meebrengt dan tot nu toe voorzien, dan is een ommekeer ook zo gemaakt. Een prijsverwachting schetsen in de huidige tijd is en blijft dan ook lastig.
{{dataviewSnapshot(24_1648554603)}}