Shutterstock

Analyse Cacao

Cacaoprijs houdt vast aan meerjarig gemiddelde

4 April 2022 - Kimberly Bakker

De cacaonotering bewoog afgelopen week zowel omhoog als omlaag, maar blijft over het algemeen in lijn met het meerjarig gemiddelde. Bezorgdheid over de kwaliteit van de cacaobonen in Ivoorkust en de sterkere dollar hadden de meeste invloed.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) opende maandag 28 maart op $2.295 per ton. Een kleine stijging in vergelijking tot voor het weekend. Gedurende de week liep de cacaoprijs op naar $2.327 per ton op woensdag 30 maart, het hoogste punt in drie weken tijd. Die prijsstijging vloeide voort uit nieuwe onzekerheden over de kwaliteit van de cacaogewassen in Ivoorkust. Dat land wordt al enige tijd, net zoals andere landen in West-Afrika, geteisterd door droogte. Ook in Nigeria zijn al veel problemen met droogte geconstateerd. Donderdag 31 maart sloot de notering op $2.323 per ton.

Drie redenen voor prijsdaling
Afgelopen vrijdag (1 april) was echter weer een duidelijke daling zichtbaar in de cacaoprijs, tot $2.294 per ton. Daar zijn drie redenen voor. Allereerst is dat het feit dat recent regenval in Ivoorkust de ontwikkeling van de cacaobonen heeft geholpen. Ten tweede is dat de sterkere dollar (wat verkopen stimuleert) en ten derde is dat het naar de achtergrond verdwijnen van de coronamaatregelen. Het zevendaagse gemiddelde van nieuwe corona-infecties daalde in de Verenigde Staten afgelopen week naar het laagste niveau in iets meer dan acht maanden. Dit heeft een positieve invloed op de vraag naar chocolade en andere cacaoproducten, zo is de algemene verwachting.

Toch staat de notering momenteel niet heel veel hoger óf lager dan in andere jaren. Het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar komt uit rond de $2.175 per ton. In 2017 lag de gemiddelde prijs zelfs nog iets lager, tot net iets onder de $2.000 per ton. Twee jaar terug, in coronajaar 2020, was de gemiddelde notering zo'n $2.200 per ton. De verwachting is daarom dat de notering op eenzelfde voet doorgaat, met ups-and-downs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden