Shutterstock

Analyse Koffie

Arabica en robusta bewegen tegengesteld

6 April 2022 - Kimberly Bakker

De koffieprijzen volgen deze week een tegengestelde route. De notering voor arabica-koffiebonen heeft een ommekeer gemaakt en beweegt weer rustig naar boven. Dat geldt niet voor de prijs van robusta-koffiebonen. Daar is het bearish sentiment van vorige week nog altijd leidend.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde export van arabica-koffiebonen is in de periode van oktober tot en met februari met 0,8% gedaald, tot 53,2 miljoen zakken. Zo laten nieuwe cijfers van de International Coffee Organization (ICO) zien. Dit is voor handelaren een teken dat de koffievoorraden krapper zijn dan verwacht. Droge omstandigheden in Brazilië versterken dat gevoel. Somar Meteorologica meldde maandag (4 april) dat in Minas Gerais – het belangrijkste koffieproducerende gebied – slechts 10,8 millimeter neerslag is gevallen. Dat is 38% van het historisch gemiddelde. De export uit Brazilië stokte onder meer hierdoor afgelopen maand op 203.112 ton. Dat was één jaar eerder nog 241.605 ton.

De sterke Braziliaanse munt heeft de verkoop door boeren in het land ook beperkt, zo melden dealers in de media. De combinatie van deze drie factoren zorgt ervoor dat de notering voor arabica afgelopen week een ommekeer heeft gemaakt. Dinsdag 29 maart sloot de notering op $4,76 per kilo. Dat was het laagste niveau in vier maanden tijd. Woensdag 30 maart werd wel alweer een klein stap gemaakt, tot $4,89 per kilo. Gisteren (5 april) sloot de ICE-notering op $5,10 per kilo. Dat is het hoogste niveau in drie weken tijd. Handelaren spreken inmiddels ook van een bullish sentiment op de markt, waardoor een verdere stijging niet uitgesloten is.

Robusta houdt weg omlaag vast
Dat bullish sentiment beperkt zich overigens wel alleen tot de markt van arabica-koffiebonen. De notering voor robusta-koffiebonen volgt de lijn van afgelopen week: omlaag. De notering sloot gisteren – dinsdag 5 april – op $2,12 per kilo, het laagste niveau sinds oktober 2021. Begin dit jaar stond de notering op de Intercontinental Exchange nog op $2,47 per kilo. Een van de redenen voor die neerwaartse trend is de toegenomen aanvoer uit Vietnam. Het Vietnamese Bureau voor de Statistiek meldde maandag 4 april dat de koffie-export in de periode van januari tot en met maart met 19,4% is gestegen, tot 541.000 ton.

Tegelijkertijd zijn er flink wat zorgen over de vraag vanuit Rusland en Oekraïne, als gevolg van de oorlog. Rusland is een van de grootste consumenten van koffie wereldwijd en een grote afnemer van Vietnamese robusta-koffie. Ook de vraag uit China ligt naar verluidt lager door de nieuwe lockdowns in het land. Hoewel er nog geen officiële consumptiecijfers bekend zijn van deze twee landen, gaan handelaren er vanuit dat niet alle geproduceerde robusta-koffiebonen hun weg naar een afnemer vinden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden