De zorgen over de wereldwijde koffievoorraad zijn nog niet voorbij. Afgelopen weken is de gecertificeerde voorraad weer gedaald. Excessieve droogte in Brazilië en de sterke real hebben deze week eveneens effect op de notering.
De gecertificeerde voorraad arabica-koffiebonen komt bij de Intercontinental Exchange (ICE) dinsdag 12 april uit op 1,08 miljoen zakken. Eén dan eerder was dat zelfs 1,07 miljoen zakken. Het is een flinke daling in vergelijking tot eind maart. De gecertificeerde voorraad lag toen op 1,12 miljoen zakken. Dit is een van de redenen dat de arabica-notering afgelopen week op het hoogste niveau in ruim één maand tijd sloot: $5,22 per kilo. Dinsdag 12 april (gisteren) kwam de notering wel weer iets lager uit, op $5,15 per kilo. Dat is overigens nog steeds een duidelijke stijging in vergelijking tot de weken hiervoor.
De dalende voorraad is niet de enige reden voor de prijsstijging van arabica-koffiebonen. De Braziliaanse real staat namelijk nog altijd op een hoog niveau en dat ontmoedigt exportverkopen van Braziliaanse koffieproducenten. Daarnaast kampt dat land, tevens 's werelds grootste producent van koffiebonen, met extreme droogte. Somar Meteorologica meldde afgelopen week dat de regio Minas Gerais, die goed is voor 30% van de Braziliaanse arabica-oogst, slechts 15,5 millimeter neerslag heeft gehad. Dat is 77% van het historisch gemiddelde voor deze periode van het jaar.
Verder maakte Colombia afgelopen week ook nog eens bekend dat de koffieproductie in maart fors gedaald is. In die maand werden 914.000 zakken afgeleverd. Dat is 13% minder dan één jaar eerder. De International Coffee Organization (ICO) deelde verder mee dat de wereldwijde koffie-export in de periode van oktober tot en met februari 0,8% lager ligt, op 53,2 miljoen zakken. Allemaal factoren die wijzen op een krappe voorraad en dat stuwt de markt naar een bullish sentiment.
Robusta-afname blijft onzeker
De notering voor robusta-koffie beweegt al een tijd relatief stabiel, maar wel op een hoog niveau. Op dinsdag 12 april sloot de notering op de Intercontinental Exchange op $2,10 per kilo. Vooral de onzekerheden rondom de koffieconsumptie in Rusland speelt een rol in de prijsvorming. Rusland is een van de grootste koffieconsumenten ter wereld en neemt vooral robusta af. Tegelijkertijd is de koffie-export vanuit Vietnam, een van de grootste producenten van robusta, tussen januari en maart met 19,4% gestegen, tot 541.000 ton. Een duidelijke aanwijzing voor een afname in de vraag is er dus nog niet.