Shutterstock

Analyse Cacao

Opwaarts sentiment keert terug op cacaomarkt

19 April 2022 - Kimberly Bakker

De vermalingscijfers voor de Europese Unie die vlak voor het Paasweekend bekend zijn gemaakt, hebben effect op de cacaonotering. De combinatie van een toegenomen vraag en tegenvallend aanbod geven de prijs een zetje naar boven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) sloot donderdag 14 april, vlak voor het paasweekend, op $2.319 per ton. Dat is een lichte stijging in vergelijking tot een dag eerder; toen stond de prijs namelijk op $2.298 per ton. Een week eerder was het prijsniveau vergelijkbaar met afgelopen donderdag. Op 7 april stond een notering van $2.313 op het bord. Door onzekerheden in de markt, zoals de onduidelijkheid over het effect van de oorlog op consumptie, beweegt de markt al weken met ups-and-downs. Al blijft de prijs in lijn met het meerjarig gemiddelde. Dat gemiddelde ligt rond de $2.389 per ton.

Eén van de redenen voor de lichte stijging in de notering is de cacaovermaling in de Europese Unie. Uit recent gepubliceerde cijfers van de European Cocoa Organization (ECA) blijkt dat op ons continent afgelopen kwartaal 373.498 ton cacao is vermalen. Dat is een stijging 4,4% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. Ook in Ivoorkust is herstel zichtbaar in de cacaovermaling. In maart steeg de vermaling naar 52.000 ton, een stijging van 6,1% op jaarbasis. Tegelijkertijd is het aanbod relatief beperkt. De International Cocoa Organization (ICCO) rekent voor dit seizoen met een tekort van 181.000 ton cacao, wat betekent dat de wereldwijde voorraden moeten worden aangesproken.

Pure chocolade beste keuze in inflatietijd
Zoals gezegd beweegt cacao in lijn met het meerjarig gemiddelde. Daarmee valt het product op. De prijzen van diverse andere grondstoffen – denk aan koffie, granen en suiker – gaan immers door het dak. De oorlog in Oekraïne speelt daar een grote rol in. En die prijsstijging in basisgrondstoffen werkt door naar de consument, onder meer in de supermarkt. Cacao doet daar (nog) niet aan mee. Toch verwachten analisten wel dat bepaalde variëteiten duurder worden. Melkchocolade of witte chocolade wordt geproduceerd met suiker en melk; en die twee grondstoffen zijn duur. Pure chocolade doet vooralsnog niet mee aan die trend en is dus de beste keuze in inflatietijd, aldus analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden