De Russen vragen jaarlijks om 4,1 miljoen zakken koffie, terwijl de Oekraïners 1,2 miljoen zakken per jaar verbruiken. Sinds de Russische invasie in Oekraïne is de vraag ontstaan of die hoeveelheden ook dit en komend jaar behaald gaan worden.
De koffieprijzen laten sinds de oorlog in Oekraïne een stevige daling zien. Uit cijfers van de Universiteit van São Paolo blijkt dat de prijs voor arabica-koffiebonen in het land met ruim 100 Braziliaanse reaal per zak gedaald is, tot zo'n 1.300 reaal per zak. Omgerekend gaat het om een bedrag van €257 per zak (of $278 per zak). Op de Intercontinental Exchange (ICE) is de notering voor arabica dinsdag 19 april gesloten op $4,89 per kilo. Een daling van $0,04 per kilo vergeleken met één dag eerder, het laagste niveau in bijna drie weken tijd én zo'n 10% lager dan aan het begin van het jaar.
Ook de notering voor robusta-koffiebonen is teruggezakt, tot $2,07 per kilo. Daarmee staat de notering nu op het laagste niveau sinds 10 september 2021. Volgens analisten is het geen verrassing als de prijs voor robusta-koffiebonen dit jaar nog door de grens van $2,00 per kilo zakt. De laatste keer dat dat gebeurde, was eind augustus 2021. Een groei in de robusta-export speelt hier een grote rol in. Vietnam exporteerde in de periode van januari tot en met maar 541.000 ton. Dat is een stijging van 19,4% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder.
{{dataviewSnapshot(24_1650441474)}}
Onduidelijkheid over consumptiecijfers
Maar wat momenteel vooral voor een bearish sentiment zorgt, is de vraag is waar al die geëxporteerde koffie naartoe moet. De Russische invasie in Oekraïne heeft tot een snellere inflatie geleid en dat dringt de consumentenbestedingen inmiddels in rap tempo terug. Luxeproducten, waaronder bijvoorbeeld ook koffiebonen vallen, gaan dat merken, zo is de verwachting van analisten. In de Braziliaanse export is dat al zichtbaar. In de eerste maanden van dit jaar heeft het land 6,7 miljoen zakken geëxporteerd. Eén jaar eerder was dat 7,6 miljoen zakken. Niet alleen de oorlog, maar ook de logistieke onbalans speelt hierin een rol.
Of het einde van de prijsdaling van koffiebonen al in zicht is, is volgens analisten zodoende ook lastig te voorspellen. "Alles hangt momenteel samen met de situatie tussen Oekraïne en Rusland", is een veel gegeven antwoord. Volgens diverse exporteurs wordt door Braziliaanse handelaren inmiddels wel gezocht naar nieuwe potentiële markten. China staat daarbij boven aan de lijst, naast verschillende Arabische landen. Deze landen moeten vooral het verlies vanuit Oekraïne en Rusland compenseren. Dat gaat, zoals beschreven, immers toch om 3,5% van de wereldvoorraad.
Droogte kan prijsopdrijvend werken
Er is echter één aspect dat wel voor een ommekeer in de prijzen kan zorgen. Dat is de droogte in Brazilië. Somar Meteorologica meldt dat in een van de belangrijkste koffieproducerende gebieden, Minas Gerais, afgelopen week slechts 7,7 millimeter neerslag is gevallen. Dat is 40% van het historisch gemiddelde.