Shutterstock

Analyse Cacao

Cacao blijft stabiel op onrustige wereldmarkt

2 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De vermalingscijfers van cacao pakken over het algemeen in het eerste kwartaal lager uit dan verwacht werd door analisten. Begin vorige week resulteerden de prognoses erin dat de notering naar het laagste punt in acht weken zakte. Inmiddels beweegt de cacaonotering zijwaarts, vooral gedreven door een aanzienlijke lagere oogst in Ghana.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust op de wereldmarkt. Niet alleen mogelijke grondstoftekorten liggen daaraan ten grondslag, ook onzekerheden over de gevolgen voor de consumentenbestedingen spelen een rol op de markt. Essentiële producten krijgen voorrang op luxeproducten. Dit lijkt te worden bevestigd in de cacaovermalingscijfers van het eerste kwartaal. Zowel in Noord-Amerika (-2,7%) als Azië (-0,25%) is een lichte daling zichtbaar ten opzichte van één jaar eerder. De Europese Unie heeft wel meer cacao vermalen (+4,4%). De over het algemeen dalende lijn in de cacaovermaling heeft altijd een neerwaarts effect op de prijzen.

Dat was ook afgelopen week zichtbaar. Maandag 25 april kwam de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) uit op $2.188 per ton. Dat is het laagste niveau sinds eind december. Vrijdag 29 april sloot de notering op $2.196 per ton. Kortom: de prijs is vrij stabiel gebleven. Dat de notering niet verder gedaald is, komt vooral door een aanzienlijke verlaging van de Ghanese cacao-oogst. In de periode van 1 oktober tot 31 maart is 'slechts' 524.000 ton cacao aangeleverd in de havens. Dat is een daling van 34% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder.

Enigszins positief nieuws is dat de berichten uit Ivoorkust, de grootse cacaoproducent, goed zijn. De aankomst in de havens wordt voor dit seizoen geschat op 1,7 miljoen ton. Dat is 1,2% meer dan één seizoen eerder. In februari is daarnaast 3,9% meer cacao vermalen, tot 263.000 ton. Toch zijn deze cijfers niet voldoende om een wereldwijd tekort te voorkomen. De International Cocoa Organization (ICCO) verwacht voor dit seizoen nog altijd een tekort van zo'n 181.000 ton cacao. Verwacht wordt daarom dat de notering voorlopig stabiel blijft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden