Shutterstock

Analyse Koffie

Koffieprijzen dalen door goedlopende export

11 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De Amerikaanse dollar bevindt zich op het hoogste niveau in ruim negentien jaar. En dat is terug te zien in de exportcijfers. Die cijfers, in combinatie met twijfels over de consumptie, zorgen ervoor dat de prijs voor koffiebonen verder omlaag beweegt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde koffie-export kwam in maart 3,9% hoger uit dan één jaar eerder, op 13,1 miljoen zakken. Dat maakte de International Coffee Organization (ICCO) begin deze week bekend. Ook werd bekend dat Vietnam in de eerste vier maanden van het jaar 739.046 ton koffie heeft geëxporteerd, een stijging van 26% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Die groei in de export zorgt ervoor dat de gecertificeerde voorraden stijgen. Maandag 9 mei rapporteerde de Intercontinental Exchange een koffievoorraad van 1,1 miljoen zakken. Drie weken geleden lagen er zo'n 100.000 zakken minder in voorraad en een paar maand terug werd zelfs terug nog de laagste voorraad in ruim twintig jaar bereikt.

Bovenstaande is nadelig voor de koffieprijzen, omdat er veel onzekerheid heerst over de consumptie. Dat heeft te maken met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dat laatstgenoemde land is een van de grootste koffieconsumenten ter wereld en neemt vooral product af uit Vietnam. Dus hoewel de export toeneemt, vragen insiders zich inmiddels wel af waar al die koffiebonen op termijn naartoe moeten worden geëxporteerd. Ook geldt dat, net zoals bij chocolade en cacaoproducten, het hier een luxeproduct betreft. Consumenten hebben door de hoge inflatie minder te besteden en zullen daarbij als eerste bezuinigingen op luxeproducten. Marktbureau Citigroup voorziet hierdoor een overaanbod van 3,5 miljoen zakken. Eerder rekende het nog met een tekort van 7,3 miljoen zakken.

Droogte wel van invloed

Overigens kan de droogte in Brazilië op termijn nog wel een prijsopdrijvende werking hebben. Somar Meteorologica meldde afgelopen maandag dat er vorige week slechts 2,5 millimeter neerslag viel in Minas Gerais, een gebied dat goed is voor ongeveer 30% van de Braziliaanse arabica-oogst. Deze neerslaghoeveelheid staat gelijk aan 21% van het historisch gemiddelde. Eind december zag de oogst in Brazilië er al niet heel goed uit, als gevolg van droogte én vorst. Conab rekende toen met een daling van 36% ten opzichte van één seizoen eerder. Ook het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat voor Brazilië uit van een opbrengstverlaging van zo'n 27%.

Die droogte in Brazilië en de gevolgen daarvan voor de productie zijn vandaag de dag echter niet sterk genoeg om de neerwaartse tendens in de markt te keren. De notering voor arabica-koffiebonen sloot maandag 9 mei op $4,53 per kilo. Eén week eerder was dat nog $4,77 per kilo. De notering voor robusta sloot afgelopen maandag op $2,03 kilo. Dat is een forse daling ten opzichte van de $2,13 per kilo van eind april. Verwacht wordt dat de koffieprijzen blijven dalen zolang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland aanhoudt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden