De notering voor cacao zakte afgelopen week naar het laagste punt sinds eind december. Een forse stijging in de Ivoriaanse cacaovermaling, in combinatie met een wereldwijd dalende vraag, wordt als reden genoemd. Inmiddels is de prijs weer voorzichtig uit het dal geklommen.
In de periode van maandag 3 mei tot en met dinsdag 10 mei daalde cacao op de Intercontinental Exchange van $2.220 per ton naar $2.057 per ton. De groeiende angst voor een wereldwijd tegenvallende vraag ligt hieraan ten grondslag, iets wat ook naar voren komt in een nieuw rapport van Fitch Solutions. Analisten van het bedrijf stellen dat consumenten door de oorlog in Oekraïne, én de daarmee samenhangende hoge inflatie, uitgaven aan luxeproducten (waaronder chocolade) op de lange baan schuiven. Donderdag 12 mei sloot de cacaonotering op $1.995 per ton, het laagste niveau sinds december.
De prijsdaling werd eveneens ondersteund door de nieuwste cacaovermalingscijfers uit Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld. Afgelopen maand lag de vermaling van cacaobonen 16,7% hoger dan één jaar eerder, op 49.000 ton. Sinds het begin van het seizoen in oktober is 364.000 ton cacaobonen vermalen. Dat was vorig seizoen – in deze periode van het jaar – zo'n 344.000 ton. Ivoorkust heeft in totaal een maalcapaciteit van 712.000 ton.
Notering kan verder stijgen
Zo'n groot aanbod betekent echter niet dat chocolademakers er goed vanaf komen in de huidige markt. Bij de productie van chocolade wordt immers ook veel suiker en energie verbruikt. De kosten daarvan zijn afgelopen periode wel fors gestegen. Ook logistiek en arbeid zijn duurder geworden. En dat laatste is een van de redenen waarom analisten verwachten dat de cacaonotering komende periode wel weer kan stijgen. Een eerste aanzet daartoe is afgelopen vrijdag (13 mei) al gegeven. Toen steeg de notering op de Intercontinental Exchange naar $2.052 per ton.
Er zijn nog twee zaken die een prijsopdrijvende werking hebben, zo stellen verschillende analisten. De eerste is de politieke instabiliteit in West-Afrika. Dat kan uiteindelijk voor logistieke uitdagingen en productieproblemen zorgen, is de verwachting. Een kleiner aanbod op de wereldmarkt zal de prijzen opdrijven. Ten tweede stijgt de wereldbevolking elk kwartaal met ongeveer 20 miljoen, waardoor de vraag naar cacao hoe dan ook toeneemt. Of deze factoren sterker wegen dan de hoge inflatie van het moment, is koffiedik kijken.