Shutterstock

Analyse Koffie

Zorgen over inflatie laat koffieprijs niet koud

25 Mei 2022 - Wouter Baan

Al langere tijd laten de koffieprijzen een dalende tendens zien, uiteraard met wat schommelingen tussendoor. Een ruimer verwachte koffieoogst in Brazilië zet de prijzen onder druk. Ook heeft recente regenval voor prijsverlichting gezorgd. Daarbij zijn er ook zorgen over de vraag in relatie tot inflatie.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens cijfers van Brazil National Supply Company (Conab) stijgt de koffieproductie in het land dit jaar met 5,7 miljoen zakken tot 53,4 miljoen zakken. Deze stijging heeft impact op de markt, gezien Brazilië wereldwijd veruit de grootste koffieproducent is. Ook Rabobank voorziet een flinke ruimere oogst in het Zuid-Amerikaanse land. Vorig jaar stegen de koffieprijzen razendsnel door tegenvallende oogsten en logistieke problemen, als gevolg van de coronapandemie. Inmiddels zijn die problemen redelijk verholpen.

Oorlog, corona en inflatie
Wat de koffieprijzen ook drukt zijn zorgen over vraaguitval. Die houden verband met grote mondiale thema's, zoals de oorlog in Oekraïne en de strenge coronamaatregelen in China. Starbucks heeft deze week nog aangegeven Rusland definitief te verlaten, zoals veel Westerse (food)concerns doen. Ook de hoge inflatie in veel landen laat de koffiemarkt niet koud, want dit beperkt immers de koopkracht van consumenten. Colombia, de tweede grootste koffieproducent in Zuid-Amerika en derde wereldwijd, meldde begin mei tegenvallende exportcijfers.

Prijzen zakken al een tijdje
Begin mei trokken de koffieprijzen nog een sprintje, gevoed door droogteperikelen in Brazilië. Intussen heeft matige regenval de groeiomstandigheden verbeterd. Onder andere in de staat Minas Gerais, waar circa 30% van de Braziliaanse Arabicabonen worden geteeld. Voor de korte tot middellange termijn lijken verdere prijsverlagingen meer waarschijnlijk dan andersom. Sinds eind februari al is min of meer sprake van een dalende trend. De Arabica-notering op de ICE in New York is sindsdien met 17% teruggezakt tot circa $4.700 per ton. Ook de prijs van Robusta is in vergelijkbare proporties weggezakt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden