Sinds de jaarwisseling al schommelt de cacaoprijs op de ICE in Londen in een bandbreedte tussen de $1.650 en $1.800 per ton. De ene week stijgen de prijzen en vervolgens vindt weer een correctie plaats. In de afgelopen week was sprake van een langzaam dalende trend, al ontbreekt het aan nieuws om de markt echt in beweging te krijgen.
Als een van de weinige grondstoffen in de wereld zijn de cacaoprijzen niet hard opgelopen tijdens de coronapandemie. Al langere tijd gaan de prijzen op en neer, zonder dat de markt concreet een richting kiest. Afgelopen week zakte de notering met krap 2% terug tot £1.749 per ton (slotkoers 10 juni). In de week daarvoor stegen de prijzen in dezelfde orde van grootte.
Op dit moment houdt de markt zich vast aan de laatste prognose van de International Cocoa Organization (ICCO). Daaruit blijkt dat de productie dit jaar achterblijft bij de vraag. Op papier is het tekort 174.000 ton. Dit oogt fors, maar vorig jaar was er echter nog een overschot van 215.000 ton tussen de productie en verwerking van cacao. De geraamde eindvoorraden blijven zodoende met 1,7 miljoen ton ruim voldoende om de vraag (en eventueel een vraagtoename) op te kunnen vangen. Temeer omdat de oogst in Ivoorkust, wereldwijd de grootste speler, toch groter lijkt uit te vallen dan eerder werd ingeschat.
Consumptie nog vraagteken
Wat gaat de cacaoconsumptie doen? Daarover verschillende meningen van analisten nogal. De lockdowns in China werden opgevoerd als prijsdrukkend argument, net als de oorlog in Oekraïne. Ondertussen zijn de coronamaatregelen in China afgeschaald, terwijl de Westerse wereld langzaam maar zeker gewend raakt aan de oorlog. Hoe cru dat ook klinkt. De prijsdrukkende effecten hiervan verwateren daardoor.
De hoog opgelopen inflatie in de Westerse wereld is wel een gevaar die de consumptie van chocolade kan afremmen. Dit omdat chocolade een luxe product is, waarop consumenten kunnen gaan bezuinigen. Op dit moment zijn daar nog geen concrete aanwijzingen van vraaguitval, maar dit is wel een reëel gevaar naarmate de inflatie langer aanhoudt, zo meldt de ICCO in haar meeste recente marktupdate. Voorlopig zien analisten geen aanleiding om grote prijsbewegingen op de cacaomarkt te verwachten.