Het neerwaartse momentum houdt aan op oliemarkt. Olie is relatief duur en de economische vooruitzichten zijn minder optimistisch dan een paar weken geleden. Daarmee verschuift de aandacht van handelaren meer naar de vraag in de markt in plaats van het aanbod.
De prijs van ruwe Brent-olie begon deze week met een voorzichtig plusje van $0,60 ten opzichte van vrijdag en sloot maandag op $114,21 per vat. Die stijging is alleen van korte duur gebleken. Donderdag 23 juni sloot de Brentnotering voor het eerst in ruim een maand onder de $110 per vat, met $109,88 per vat. De prijs is intussen wel weer iets gestegen en staat tijdens het schijven van dit artikel op $112,93 per vat.
De meeste analisten zijn het er over eens dat de bears in de markt de overhand hebben genomen. De belangrijkste kracht op dat vlak is de verwachting voor de economische groei. De inflatie is flink opgelopen en centrale banken hebben voor het eerst in jaren de rentes verhoogd. Daar bovenop komen de eerste cijfers naar buiten dat de economische groei begint af te zwakken. De gisteren gepubliceerde PMI index (waarin het vertrouwen van inkopermanagers in de VS gemeten wordt) kwam bijvoorbeeld fors lager uit dan waar de markt op rekende. Dat zet een behoorlijk druk op de oliemarkt. Verschillende regeringsleiders hebben zonder veel succes geprobeerd de stijging van de olieprijs te dempen om een dergelijk scenario te vermijden. Nu de hoge energieprijzen daadwerkelijk de economische groei dreigen te schaden, begint de olieprijs bijna uit het niets aan een teruggang.
Productie
Hoewel het opwaartse moment in de oliemarkt gebroken lijkt te zijn, waarschuwen verschillende analisten dat dit niet direct betekent dat de olieprijs weer terugzakt naar het niveau van eind vorige jaar, het startpunt van de huidige rally. Daarbij wijst deze groep vooral op het krappe aanbod. De Opec+ heeft de productiedoelstellingen voor juli en augustus naar boven bijgesteld, maar de afgelopen maanden hadden de landen al moeite de quota vol te maken. De uitvoer van olie uit Rusland - één van de weinige landen met serieuze reservecapaciteit - is door de sancties moeilijker geworden. Er sijpelt wel de nodige Russische olie richting Azië, maar het effect daarvan is maar beperkt zichtbaar.
In de dieselprijs lekt de lagere olieprijs voorzichtig door. De piek deze week lag op maandag, met een prijs voor diesel van €175,87 per 100 liter. Dat is vandaag gezakt naar €170,05 per 100 liter. Dat is een daling van 3%. Dat lijkt heel wat, maar de ruwe olie begon twee weken geleden al stappen omlaag te zetten terwijl de dieselprijs toen nog gewoon doorsteeg.