De cacaomarkt bevindt zich in een spagaat. Enerzijds is de oogst lager uitgevallen en is de vraag hoger, anderzijds zijn de productiekosten gestegen en liggen de magazijnen nog vol met de oogst van vorig jaar.
De cacaoprijs kende ook de afgelopen twee weken weer ups en downs. Na een daling die een week duurde, zat de prijs tot vrijdag alweer in de lift. Wel zijn er zorgen over de effecten van inflatie op de chococoladeconsumptie en op de cacaoprijzen. Ook zijn de chocoladeverkopen in de Verenigde Staten gedaald met 6,3% in de periode van dertien weken tot 15 mei.
De International Cocoa Organization (ICCO) waarschuwt in het meest recente rapport dat stijgende inflatie ervoor kan zorgen dat mensen luxeproducten zoals chocolade sneller links laten liggen. Ook de grote hoeveelheid cacao die ligt opgeslagen in de Europese en Amerikaanse magazijnen heeft mogelijk een drukkend effect op de cacaoprijs.
Hogere productiekosten
Dit terwijl de cacao-oogst in Ivoorkust en Ghana juist lager is dan een jaar geleden en de vraag naar chocolade stijgt. Dit komt mede doordat er weer meer gevlogen mag worden. In theorie zou dit alles een positief effect moeten hebben op de prijs. In de praktijk pakt het volgens de ICCO anders uit. Intussen signaleert de ICCO dat de productiekosten voor chocolade zijn gestegen. De industriële prijsindex van chocoladeproducten steeg met 5% in Europa en met 7,7% in de Verenigde Staten.
De organisatie denkt dat vooral de voorraadtrends voor cacao en de verwerking daarvan aan beide kanten van de Atlantische oceaan van belang zullen zijn naar mate het jaar vordert.