Shutterstock

Analyse Olie

Goed en slecht nieuws in balans op de oliemarkt

1 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oliemarkt heeft moeite om richting te kiezen. Enerzijds zijn er signalen van relatief kleine voorraden van zowel ruwe olie als brandstof en een vraag die ondanks de hoge prijzen goede overeind blijft. Aan de andere kant wordt er door analisten met argusogen gekeken naar de economie. Hoge inflatie en de Fed die flink aan de renteknop draait, dat kan niet goed blijven gaan en moet uit gevolgen krijgen die uiteindelijk weer door werken in de vraag naar olie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het begin van de week had de oliemarkt het opwaartse momentum te pakken. Dinsdag 28 juni steeg de prijs van ruwe Brent-olie naar $118,15 per vat het hoogste punt van deze week. Inmiddels is de notering van Brent-olie weer gedaald en de afgelopen handelssessie is gesloten op $109,03 per vat. De is op een paar cent na gelijk aan de slotkoers precies een week geleden.

Het lijntje tussen te veel of te weinig olie is dun. Houdt de productie van olie moeite om de vraag bij te benen of zet een eventuele recessie juist een rem op de vraag en hebben we komende herfst weer een overaanbod van olie? Dat is de vraag die voor veel analisten centraal staat. Voor beide kanten zijn goede argumenten en indicatoren aan te dragen. Het kwartje kan dus beide kanten op rollen. Ondanks dat de koers wat onder druk staat, lijkt de vraag naar olie voor de korte termijn in elk geval de doorslag te geven.

Politiek spel
De stijging van de olieprijs eerder deze week kan voor een deel verklaard worden door de G7-top die begin deze week plaats had. Handelaren en investeerders vreesden voor het verder uit de hand lopen van de sancties en tegensancties tussen het westen en Rusland. Het is de westerse landen een doorn in het oog dat het Kremlin nog steeds aanzienlijke inkomsten binnen krijgt met de export van olie en gas. Sommige bronnen zinspeelde op verdere maatregelen om die inkomsten voor de Russische staatskas op zijn minst af te toppen. De G7-landen zijn voor een deel afhankelijk van energie uit Rusland waarbinnen olie (naast gas) een prominente rol inneemt. Het gat in de olievoorziening dat zou vallen bij een eventuele plotselinge leveringsstop van Rusland aan de G7-landen kan niet zomaar door een andere speler worden opgevangen.

De Opec+ heeft donderdag 30 juni besloten vast te houden aan de vorige maand uitgestippelde strategie van een verdere verruiming van de productiequota. In juli en augustus wordt de productie opgevoerd met 648.000 vaten per dag. Gezien de goede vraag naar olie en de krappe voorraden hadden sommige analisten de verwachting (of misschien wel de hoop) dat de productie nog wat verder opgeschroefd zou worden. Aan de andere kant hebben de nodige leden van het kartel nu al moeite om hun productieruimte vol te maken. Je kan dan ook de vraag stellen of een verder verhoging geen loos gebaar zou zijn.

De dieselprijs heeft deze week een flinke stap terug gedaan. Van €170,33 per 100 liter begin deze week is de prijs gezakt naar €161,21 per 100 liter vandaag, vrijdag 1 juli. De olie- en dieselprijs hebben vrijwel de hele maand uit de pas gelopen ten opzichte van elkaar. Dat er nu een correctie op de dieselprijs plaatsvindt terwijl ruwe olie een relatief stabiele week kende, is dan ook niet vreemd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden