Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kleinere Europese tarweoogst verwacht

7 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

De tarwenoteringen op de internationale beurzen blijven wat onderdruk staan. Maïs en soja zitten daarentegen voorzichtig in de lift. Europa koerst onder tussen af op een kleinere tarwe-opbrengst van vorig jaar. Vooral in Zuid-Europa vallen de opbrengsten tegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt blijft nog steeds in de mineur. Op de Matif verloor het septembercontract €6,25 om te sluiten op €325,50 per ton. Het augustuscontract op de CBoT sloot met 0,3% marginaal lager ten opzichte van een dag eerder op $8.04,50 per bushel. Soja sloot daarentegen 0,5% hoger, maïs sloot zelfs 1,2% in de plus. Vrijdag worden de nieuwe exportcijfers van de Amerikaanse douane gepubliceerd. Volgens analisten is het spannend of de vraag naar granen aantrekt, nu de prijs de laatste week behoorlijk is gedaald.

De weersverwachtingen drukken een stevig stempel op de granenmarkt op het moment. Afgelopen dagen viel er neerslag in bepaalde belangrijke teeltregio's van maïs en soja in de VS. Delen van de Corn Belt zijn echter gemist door de buien. Na een droger dan gemiddelde junimaand zijn er verschillende gebieden waar het gebrek aan regen een probleem wordt. Zeker in deze fase van het seizoen, waarin de maïs de kolven moet gaan vormen.

Weer wat de klok slaat
Op de Europese tarwemarkt is droogte eveneens een factor van belang. Europa stevent af op een kleinere tarweoogst door droogte en extreme hitte, zo is de uitkomst van een peiling door Reuters. Volgens de poll komt de Europese tarweopbrengst uit op 125,7 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 3,4% minder dan een jaar eerder. Daarbij zijn er wel grote verschillen tussen de regio's. In Zuid-Europa is het extreem droog en daar vallen de voorlopige opbrengstcijfers van tarwe behoorlijk beneden het gemiddelde uit. Volgens de eerste berichten over de oogst in Zuid-Frankrijk ligt de opbrengst daar circa 20% tot 30% lager dan het gemiddelde voor de streek. In het noorden van Frankrijk worden overigens wel betere opbrengsten verwacht. Op het Iberisch schiereiland, in Italië en Hongarije gaan specialisten uit van fors lager opbrengsten. Voor Roemenië en Bulgarije wordt een bovengemiddelde opbrengst verwacht maar, geen recordoogsten.

De grote onzekere factor zijn de wat Noordelijkere Europese landen. De neerslag van de voorbije weken kan volgens analisten nog een positieve invloeden hebben op de opbrengst. Voor Polen en Duitsland zijn de opbrengstverwachtingen daarom wat naar boven bijgesteld. Maar de oogst moet daar nog goed op gang komen en daarom houden analisten een flinke slag om de arm.

Ook over de kwaliteit valt nog niet veel te zeggen. Europese baktarwe met ten minste 12,5% eiwit komt voor een belangrijk deel uit Frankrijk. Het droge weer heeft opbrengst gekost, maar is dan weer wel goed voor de opbrengst. De vraag is hoe dat bij de Duitse tarwe is. Een grote Duitse oogst -na Frankrijk de grootste tarweproducent in de EU - van voldoende kwaliteit, kan de EU een uitstekende uitgangspositie bezorgen op de wereldmarkt om het gat te vullen dat is gevallen door de oorlog in Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden