De prijs van arabicabonen op de ICE beurs in New York is sinds vorige week licht gestegen. Nadat de prijzen tot en met maandagochtend hard daalden zitten ze inmiddels weer redelijk in de lift en wordt het niveau van de ochtend van 3 augustus al bereikt.
De prijsdaling kwam op gang nadat op 5 augustus het maandelijkse koffiemarktrapport van de International Coffee Organization uitkwam. Daaruit bleek dat de koffie-export in juni 0,8% hoger lag dan een jaar geleden en dat de export voor de eerste 9 maanden van het koffiejaar 0,1% hoger is dan vorig jaar. Ook de hoge dollar was in die periode een oorzaak voor de lagere koffieprijzen. Het was voor investeerders reden om hun koffietermijncontracten van de hand te doen.
In de lift
Sinds maandag (8 augustus) zitten de koffieprijzen weer in de lift. Het nieuws dat de hoeveelheid koffie in de ICE-magazijnen dinsdag het laagste punt in 23 jaar bereikte, zal de prijzen goed hebben gedaan. Net als het bericht dat de oogst in Zuid-Amerika in de eerste negen maanden van 2022 8,5% lager ligt dan een jaar geleden. De Afrikaanse oogst lag in juni 2,4% lager dan in diezelfde maand een jaar geleden.
De ICO heeft de oogstverwachting in haar laatste rapport niet bijgesteld. Nog steeds gaat de organisatie ervanuit dat de totale koffie-oogst voor het jaar 2021/22 2,1% lager zal zijn. De koffieconsumptie groeit ook nog steeds met 3,3% naar 170,3 miljoen zakken. De verwachting is dat de er 3,1 miljoen zakken meer koffie geconsumeerd worden dan de oogst dit jaar opbrengt.
In Colombia, na Brazilië de grootste arabica-producent ter wereld, werd een week geleden bekend dat de oogst in juli 22% lager is dan een jaar geleden. De grootste robusta-producent Vietnam maakte maandag bekend dat de koffie-export daar 17% lager is in juli dan een jaar geleden. Al met al liggen de exportcijfers voor de eerste zeven maanden van het jaar alsnog 17,3% hoger dan een jaar geleden.
Braziliaanse oogst
In Brazilië zijn koffietelers blij met het droge weer van de laatste weken. Het maakt het oogsten en drogen van de rijpe koffiebonen makkelijker. Op 2 augustus was 83% van alle koffie in Brazilië geoogst. Dat is 8% meer dan een week geleden, maar de oogst loopt nog altijd achter op een jaar geleden toen op dat moment 84% was geoogst. Dat geldt ook voor het 5-jarig gemiddelde dat op circa 86% staat.
De Arabica-oogst in Brazilië loopt voor op schema, 77% is geoogst vergeleken met 76% vorig jaar. Opnieuw is de achterstand op het 5-jarig gemiddelde groot, dat 81% bedraagt. De Robusta oogst is voor 94% compleet, minder dan de 98% vorig jaar en de 99% van het vijfjarig gemiddelde.
Robusta koers
Vanwege technische problemen is het deze week niet mogelijk om de Arabicakoers mee te nemen als grafiek. De koers stond vorige week dinsdag op $4610,97 per ton, nu is de koers $4690,34 per ton, een stijging van 1,72%. De robustaprijs stond een week geleden op $2027 per ton en bedraagt nu $2098 per ton. Een groei van 3,38%.