Shutterstock

Analyse Varkensvlees

Zomerhitte geeft prijs varkensvlees een boost

25 Augustus 2022 - Wouter Baan

Tegen de verwachting in heeft de varkensprijs in augustus de benen genomen. Door de opleving liggen nieuwe prijsrecords voor het grijpen. Door de hoge kosten is dit niet zo de ervaring, maar de stijgende prijzen geven wel verlichting. Omdat ook de voerprijzen dalen, snijdt het mes aan twee kanten. Waar komt de opleving vandaan?

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de zomermaanden houdt de varkensprijs zich doorgaans koest, maar dat is dit jaar wel anders. De opleving komt bovendien onverwacht. Een cocktail van factoren maakt dat de marktprijzen in beweging zijn gekomen. De Duitse varkensprijs (VEZG) steeg afgelopen weken met 15 cent en staat nu op €2 per kilo. Daarmee is de notering nog drie cent verwijderd van het record dat dateert van december 2019.

Aanhoudend warm zomerweer
De voornaamste oorzaak voor de opleving is het warme en droge zomerweer van de afgelopen weken. De groeivertraging die dat met zich meebrengt, maakt dat dat het aanbod fors is gekrompen. Dit is af te lezen aan de dalende slachtcijfers en bijbehorende gewichten. In Nederland liggen de slachtcijfers al weken onder het niveau van 300.000 varkens, maar overigens wel iets boven het niveau van 2021. Het gemiddelde slachtgewicht is intussen gezakt tot minder dan 98 kilo. Met de groeivertraging komt ook in Duitsland het krappere varkensaanbod aan het licht. Hoewel de slachtcijfers daar al langere tijd fors lager uitpakken, is de krimp nu pas echt merkbaar aan de slachtlijnen. Slachtrijpe varkens zijn op dit moment zeer beperkt voorhanden. Ook in andere Europese landen, zoals Denemarken, is dat het geval.

Vleesvraag verbeterd
Naast een krapper varkensaanbod wordt de markt geprikkeld door een verbeterde vraag naar varkensvlees. Dit geldt zowel in Europa als op de afzetmarkten daarbuiten, zo geven insiders aan. In Europa loopt het vakantieseizoen ten einde en daarmee stopt ook de gebruikelijke vraaguitval die dat met zich meebrengt. Het fraaie zomerweer stimuleert bovendien de consumptie in de vorm van BBQ-vlees. Wat ook mee kan spelen, zijn de hoge rundvleesprijzen. Hierdoor zijn consumenten waarschijnlijk sneller geneigd om het goedkopere varkensvlees in het mandje te doen, hoewel ook deze prijzen in de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen. Zeker nu de inflatie in de tweede helft van dit jaar nog meer voelbaar gaat worden, is vraagverschuiving een niet te onderschatten factor op de varkensmarkt. Zolang er sprake is van vraagverschuiving is dat in het voordeel van varkensvlees. Bij vraaguitval op grote schaal zal ook de varkensmarkt getroffen worden door de gevolgen van de lagere koopkracht.

Ook buiten Europa verbetert de vraag naar varkensvlees. De Chinese vraaguitval is weliswaar duidelijk zichtbaar in de exportcijfers, maar dit kan voor een deel gecompenseerd worden door de sterk gestegen afzet in Japan, Zuid-Korea en op De Filipijnen. Ook Australië en de Verenigde Staten kopen grotere volumes. De zwakke euro speelt hierbij op de achtergrond een stimulerende rol, net zoals de dalende tarieven voor containervervoer een handje helpen. Voor de tweede helft van dit jaar zijn er bovendien hoopgevende signalen dat de Chinese vraag weer wat gaat herstellen.

Sentiment moet nog bevestigd worden
Op korte termijn houdt het fraaie en warme zomerweer nog aan. Daarmee heeft de varkensprijs goede kaarten in handen om verder op te klimmen. Varkenshouders hopen dat de geboekte terreinwinst niet verdampt, wanner de 'R' weer de maand zit. Zeker nu voerprijzen op hun retour zijn, klaart de lucht immers op. Toch moet het verbeterde sentiment nog bevestigd worden. Wanneer straks het weer omslaat (en het aanbod ruimer wordt) kan de tegenwind immers niet uitblijven. Dit maakt dat de biggenprijzen maar moeilijk kunnen doorstoten naar hogere niveaus.

Het vertrouwen in de sector is na moeilijke maanden nog altijd broos, dit ondanks de varkensprijzen op het punt staan nieuwe records te vestigen. De varkensprijs zal zich ook deze week optrekken aan de vleesprijzen die nog niet zijn uitgeplust. Saai zijn de omstandigheden dan ook niet met de nazomer in het verschiet. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden