Shutterstock

Nieuws Wereldhandel

Nederland en Zuid-Korea sluiten deal in vleesexport

9 September 2022 - Redactie Foodbusiness

Zuid-Korea accepteert de regionalisering van verschillende Nederlandse veeproducten. In verband met Afrikaanse varkensgriep en vogelgriep zijn in het Aziatische land exportbelemmeringen van Europees varkensvlees, gevogelte en eieren van kracht. Donderdag 8 september maakt het ministerie van Landouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat de belemmeringen door het nieuwe regionaliseringsakkoord geschrapt zullen worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit melden de Nederlandse landbouwraad in Zuid-Korea en de Duitse website Agrarheute. In het akkoord wordt Nederland bij een uitbraak van een quarantaineziekte ingedeeld in zones. In de zone waar de uitbraak is geconstateerd, wordt geen vlees naar Zuid-Korea uitgevoerd. Vanuit de zogeheten vrije zones daarbuiten kan dat wel.  Voor Nederland en ook Duitsland zijn dit welkome versoepelingen. Het kostte verschillende Europese landen veel moeite om de Koreaanse overheid te overtuigen de import van de producten weer toe te staan. Zo probeert Nederland al sinds 2019 om de export te versoepelen met de zones, ook wel regionalisering genoemd. Na drie jaar is het eindelijk gelukt om een akkoord met de Koreaanse overheid te sluiten, meldt de landbouwraad opgetogen.

Korea was in 2020 de vierde grootste importeur van varkensvlees ter wereld, na China, Japan en Mexico. Nederland was in 2021 de vierde grootste exporteur van varkensvlees naar Zuid-Korea, na de VS, Spanje en Oostenrijk, met een exportvolume van 33.000 ton met een waarde van €129 miljoen. Door de recente uitbraken van vogelgriep in Nederland is de export van kippenvlees en andere pluimveeproducten beperkt, maar de vraag naar pluimveevlees en eendagskuikens groeit volgens de landbouwraad.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden