Slachterijen worden momenteel geconfronteerd met enorme kostenstijgingen. De fors hogere varkensprijs die opnieuw aantrekt en de extreem hoge vrieskosten geven de nodige kopzorgen. Buitensporige toeslagen zijn het gevolg.
Waar rund- en pluimvee dit voorjaar al extreem duur was geworden, bleef de varkensprijs in het achter in het peloton. Intussen is dat wel anders. Door een onverwachte zomersprint zijn slachtrijpe varkens ook peperduur geworden, historisch gezien althans. De Duitse varkensprijs steeg deze week door tot €2,10 per kilo en verstevigde daarmee het record. De Nederlandse varkensprijzen schuren tegen een 'all time high' aan. Een krap aanbod slachtrijpe varkens is de aandrijfas in de markt, vooral in Duitsland, waar van week tot week ongeveer een kwart van de slachthaken leeg blijft.
Slachterijen kunnen de forse stijging van de varkensprijs opvangen met de oplopende vleesprijzen. Veel onderdelenprijzen zijn in de afgelopen weken behoorlijk gestegen. Ook de zwaargewichten in het karkas, zoals de hammen, schouders en buiken.
De vleesafzet profiteerde van het aanhoudende fraaie zomerweer, dit gaf de afzet van BBQ-onderdelen een boost. De verzwakte euro maakte dat de export van bijproducten naar de verre Aziatische bestemming bijtrok. De concurrentiepositie van Europese slachters is behoorlijk verbeterd, vooral omdat de varkensprijzen in de VS ook hoog zijn.
Marges in de mangel
Toch zitten de marges van slachterijen in de mangel. Zoals in veel sectoren zijn de energieprijzen een onneembare horde. De gasrekening van de gemiddelde slachterij is weliswaar niet zo hoog, maar het stroomverbruik is wel hoog. Dit komt vooral door de vrieskosten. De volatiliteit op de energiemarkt geeft de slachterijdirecties de nodige hoofdbrekens. Druk uitoefenen op de varkensprijs is geen optie, want daarvoor is het varkensaanbod te krap. Bovendien zou er in de varkenshouderij een volksopstand ontstaan, gezien daar ook maar weinig groene cijfers worden geschreven.
Zodoende komen slachterijen nu met energietoeslagen. De Nederlandse slachterij Westfort nam hierin deze week het voortouw. En goed voorbeeld doet volgen, zo is de gedachte. Dit betekent wel dat varkensvlees nog duurder wordt. Waarschijnlijk berekenen supermarkten de toeslagen door, waardoor hogere varkensvleesprijzen aannemelijk zijn. En daarmee dreigt er vraaguitval omdat de koopkracht van consumenten deze winter in ieder geval al flink op de proef wordt gesteld.
Vleesmarkt in overgangsperiode
Nu de dagen korten schakelt de vleesmarkt ook nog over op een ander consumptiepatroon. De vraag naar BBQ-vlees neemt af nu retailers hun assortiment afschalen. De vleesverwerkende industrie draait na de vakantieperiode echter wel weer op volle toeren en bereidt zich weer voor op de koudere maanden. Op de korte termijn loopt de vleesafzet redelijk door, maar dat moet deze winter nog maar blijken. En het laatste wat slachterijen momenteel willen is dure vriesvoorraden aanleggen. Een lastig vacuüm dus.