Shutterstock

Analyse Rundvlees

Droogte van grote invloed op rundvleesmarkt

13 September 2022 - Wouter Baan

De markt van rundvlees stond de afgelopen maanden in het teken van een krap aanbod. Dit dreef de prijzen tot recordhoge niveaus. Op dit moment is er duidelijk sprake van een ommekeer, waarbij de prijzen onder druk staan. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van slachtrunderen is de afgelopen weken flink toegenomen. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die een stijgende tendens tonen. In week 35 werden in Nederland 10.263 runderen geslacht. Het hoogste aantal tot nu toe dit jaar. De stijging komt doordat melkveehouders in toenemende mate runderen naar de slacht brengen. Naar schatting is meer dan 80% van de runderslachtingen in Nederland een melkkoe.

Droogte
De oorzaak hiervan is onder meer de droogte. De slechte teeltopbrengsten stelt melkveehouders voor de keuze om ruwvoer bij te kopen dan wel koeien naar de slacht te brengen. Dit laatste geniet vaak de voorkeur, geven insiders aan. Dit komt omdat de prijzen voor slachtvee hoog zijn, waardoor het beter is om minder productieve koeien van de hand te doen. Door de snel oplopende melkprijzen in de afgelopen maanden werd vaak besloten om minder productieve dieren nog even aan te houden, maar die gaan nu vaak alsnog naar het slachthuis. Nog een reden is de stijgende prijs van fosfaatrechten. Dit vraagt van melkveehouders flinke investeringen om extra koeien aan te mogen houden om de mestboekhouding kloppend te houden. Door de onzekerheid omtrent stikstof en inflatie zijn ondernemers niet echt risicobereid, zo is de gedachte.

Slachterijen maken van het ruime aanbod gebruik om de hoge rundveeprijzen te drukken. De gemiddelde prijs van Vee&Logistiek daalde afgelopen week met €0,10 tot €5,18 per kilo. Historisch gezien is dat nog steeds hoog, maar het extreme is er vanaf. Ook in omliggende landen groeit het aanbod slachtrunderen, wat resulteert in dalende prijzen. De extreme droogte is ook hier meestal van invloed op het aanbod. Waar het Europese runderaanbod in de eerste helft van dit jaar extreem krap was, lijkt dit de komende maanden wat te normaliseren.

Inflatie onzekere factor
Een onzekere factor voor de komende winterperiode is de vleesconsumptie en de invloed van inflatie hierop. Vraaguitval ligt immers op de loer door de extreem hoge prijzen. Mogelijk switchen consumenten vaker naar het goedkopere varkens- of kippenvlees. Ook vleesvervangers rekenen veel gunstiger dan voorheen. Deze onzekerheid, gecombineerd met een groeiend aanbod slachtrunderen, zet de rundvleesprijzen in Europa dan ook onder druk. Extreme prijsdalingen lijken vooralsnog niet aan de orde.

Mondiaal gezien is de verwachting dat de rundvleesprijzen op hoge niveaus kunnen standhouden, zo meldde de Rabobank recent in een rapport. Wel waarschuwt de bank voor de gevolgen van inflatie. Zo is er een er een verschuiving van het hogere segment naar een lagere segment zichtbaar. Dit houdt in dat er meer vraag is naar gehaktsnippers.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden