Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Kleinste maïsvoorraad in ruim 10 jaar

26 September 2022 - Redactie Foodbusiness

Spelers op  granenmarkt hebben moeite om alle ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld het Zwarte Zeegebied en de oogstvorderingen in de VS bij te benen. Vorige week zorgde Poetin nog voor een flinke stap omhoog in vooral de tarwemarkt. Nu lijken spelers min of meer de balans op te maken en gaat de prijs zijwaarts bewegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op zowel de Matif als de CBoT staan vandaag, tijdens het schrijven van dit artikel, iets onder druk. De correctie op de tarweprijs die vrijdag werd ingezet, lijkt daarmee vandaag (26 september) nog verder door te zetten. Over de reden voor de lagere koersen verschillen de meningen onder analisten.

Economie
Een recessie lijkt volgens verschillende specialisten onafwendbaar door een combinatie van een hoge inflatie, gekoppeld aan agressief monetair beleid van belangrijke centrale banken, met de Fed voorop. De grondstoffenmarkt ontspringt de dans daarbij niet, zo is de verwachting. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor de vraag naar granen. Die valt daardoor mogelijk lager uit.

Een ander punt van zorg - specifiek voor de Amerikaanse exportpositie - is de hoge koers van de dollar. Amerikaanse producten, waaronder granen, zijn daardoor relatief duur voor kopers op de wereldmarkt. Verder speelt voor de stemming op de markt in Amerika ook het weer tijdens de oogst van maïs en soja een rol. Het droge weer is voor de groei niet gunstig geweest, maar pakt voor de voortgang van de oogst dan wel positief uit. Dat geeft nog wat extra druk.

Rusland
In de EU zorgden de voorlopige oogstcijfers uit Rusland voor wat druk op de markt. Sommige analisten verwachten dat de totale tarweoogst in Rusland van oogstjaar 2022 op ongeveer 100 miljoen ton uitkomt. Een belangrijk deel daarvan wordt geëxporteerd en komt dus op de wereldmarkt. Russische tarwe is een belangrijke concurrent van de EU-tarwe door de geografische ligging. Een afnemer uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika kan zonder veel logistieke problemen kiezen uit beide leveranciers.

De krappe graanvoorraad blijft een stevige bodem in de markt vormen. Volgens cijfers van het International Grains Council, opgevraagd door persbureau Reuters, is er aan het einde van seizoen 2022/2023 nog voor 80 dagen maïs over. Dat is een daling van 28% ten opzichte van vorig seizoen en de kleinste voorraad sinds seizoen 2010/2011. Dat seizoen viel gelijk met de Arabische lente. Heel veel gebieden - bijvoorbeeld; de VS, EU, China en Argentinië - hadden of hebben te maken met droogte. Die heeft flink ingehakt in de opbrengsten. Als oorzaak voor de hoge graanprijzen wordt veelvuldig gewezen naar de oorlog in Oekraïne. Dat speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar vlak ook het effect niet uit dat de productie de vraag amper kan bijbenen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden