De prijzen van arabica- en robustakoffie bewegen al geruime tijd zijwaarts met een lichte stijging naar boven. De prijzen worden beïnvloed door tegenvallers in de teelt van de koffiebonen. Ook tegenvallende exporten van grote koffiebonenproducenten geven steun aan de koffieprijzen.
De afgelopen weken wordt de grootste arabicateeltregio van Brazilië, genaamd Minas Gerais, geteisterd met bovengemiddelde regenval. Ook afgelopen week was dat weer het geval. De teelt staat daarmee onder druk en verwacht wordt dat dit invloed heeft op de opbrengsten. arabicakoffie steeg om die reden opnieuw naar het hoogste punt in bijna vier maanden gisteren (dinsdag 14 februari). Arabica sloot woensdag op $4.046 per ton op de termijnmarkt.
De notering van robustakoffiebonen vindt ook de weg naar boven, maar wel een stuk langzamer. De notering vindt steun aan een lagere productie in onder andere India en Indonesië. Daarnaast komt er nog eens een krappe mondiale voorraad bij van deze bonen. Robusta sloot op de termijnmarkt ICE woensdag op $2.069 per ton, het hoogste punt in ruim een week tijd.
{{dataviewSnapshot(48_1676471403
Ook worden beide koffienoteringen beïnvloed door een lagere export en voorraden van de grootste producerende landen. Brazilië, dat 35% van alle koffiebonen in de wereld teelt, heeft lagere voorraden zo meldde de koffietelerscoöperatie Cecafe. Ook in Colombia wordt verwacht dat arabica verder stijgt. Het land zag de export van koffie in januari met 19% afnemen op jaarbasis. Dat betekent niet dat er minder vraag is maar dat de voorraden tegenvallen en er minder te exporteren valt, zo concludeert de Colombian Coffee Growers Federation.