FrieslandCampina verviervoudigt de productiecapaciteit voor lactoferrine in haar vestiging in Veghel. Het zuivelingrediënt is een kostbaar en veelgevraagd bestanddeel voor zowel kinder- als volwassen (ouderen)voeding. Met de opening van de productiefaciliteit wordt daar op ingespeeld.
De totale capaciteit van het bedrijf wordt met de stap verhoogd van 20 naar 80 ton per jaar. De faciliteit valt onder verantwoordelijkheid van het bedrijfsonderdeel Ingrediënts en beschikt over de nieuwste machines die speciaal zijn ontworpen om de kwaliteit en zuiverheid van de lactoferrine te garanderen. Het voldoet ook aan de nieuwste duurzaamheidsnormen.
De nieuwe fabriek toont volgens het bedrijf de expertise van FrieslandCampina Ingredients op het gebied van eiwitverwerking. In het gehele productieproces, van het ophalen van melk tot het verpakken en verzenden van het ingrediënt, wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technologie voor absorptie, elutie, filtratie en sproeidrogen. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van de verse melk die wordt geleverd door de bijna 10.000 leden-melkveebedrijven.
Uit deze melk wordt hoogwaardige functionele lactoferrine gehaald met behulp van een mild warmtebehandelingsproces dat speciaal ontworpen is door de eigen experts van de onderneming. Het resultaat is een product met een zuiverheidsgraad van ten minste 95%, dat beschikt over aanzienlijke ijzerbindende eigenschappen.
Meer weerstand
Uit diverse studies blijkt dat lactoferrine - een eiwit dat van nature aanwezig is in moedermelk en in mindere mate in koemelk - verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem en weerstand tegen ziekten. Deze eigenschappen hebben lactoferrine tot een populair ingrediënt in kindervoeding gemaakt. Het is ook de reden waarom er steeds meer vraag naar is als voedingsingrediënt voor volwassenen.
FrieslandCampina maakt de lactoferrine zowel voor eigen gebruik als voor verkoop aan derden. Behalve in Veghel heeft FrieslandCampina ook een lactoferrinefabriek in de Verenigde Staten. Deze fabriek is niet in volledig eigendom, maar is in gedeeld bezit met de United Dairymen of Arizona.