De arabicaprijs is de afgelopen week gedaald door gunstig oogstweer in Brazilië. De prijs van robustakoffie stijgt juist door hogere vraag en oplopende tekorten.
Het was de afgelopen week warm en droog in Brazilië. Het droge weer zorgde ervoor dat de koffieoogst in goed tempo door kon gaan. Door de warmte was er bovendien ook geen sprake van schadelijke nachtvorst. Ondanks de goede omstandigheden in Brazilië ziet de Rabobank reden om de prognose voor de koffieproductie met 3,6 miljoen zakken te verlagen, mede door lager uitvallende koffieproductie in Brazilië en Colombia.
Hierdoor loopt het koffietekort voor het seizoen 2022/23 op naar 6,4 miljoen zakken. Voor volgend seizoen gaat de bank ervan uit dat vraag en aanbod elkaar in balans houden doordat een overschot aan arabicabonen het tekort aan robustabonen compenseert.
Cooxupe, een Braziliaanse koffie-exportcoöperatie, meldt dat de Braziliaanse koffieoogst op 16 juni 21,7% compleet was, meer dan vorige jaar op hetzelfde moment, toen 13,7% van de oogst achter de rug was. Consultancybureau Safras Mercado meldt dat de oogst op 20 juni voor 39% compleet was, vorig jaar was dat nog 35%. Wel loopt de oogst nog altijd achter op het vijfjarig gemiddelde van 42%.
Het bedrijf meldt dat er in Paraná, waar koffie wordt geteeld, regen wordt verwacht de rest van de week. Ook in de staat Sao Paolo en het zuiden van Minas Gerais wordt er regen verwacht, zij het iets minder. Dit heeft desondanks impact op de koffieoogst en het drogen van de bonen. Ook de temperaturen zullen iets dalen, maar dat zal voor de koffiegewassen geen gevolgen hebben, schrijft het bedrijf.
Op de robustamarkt werd de afgelopen weken gevreesd voor de gevolgen van droogte in Vietnam op de huidige koffieteelt. Volgens de Rabobank is het irrigatiesysteem in Vietnam echter genoeg ontwikkeld dat de koffiebonen die nu aan de struiken hangen niet zullen lijden onder de droogte.
Koersen
De arabicakoers is de afgelopen week met 1,47% gedaald van $3.791,95 per ton naar $3.735,73 per ton. De robustaprijs steeg met 6,2% naar $2.930 per ton. Het afgelopen jaar zijn beide koersen steeds dichter bij elkaar gekropen.