Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Relatief lage prijs maakt palmolie weer gewilder

16 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

De fysieke prijs van palmolie is de afgelopen week verder gedaald, terwijl de prijs op de termijnbeurs in Maleisië de laatste dagen juist goed in de lift zat. Hoe zit dat?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De palmolieprijs daalde mee met de prijs van de meeste oliesoorten, maar palmolie kon zich deze week gunstig onderscheiden ten opzichte van haar concurrenten. Zo is palmolie is behoorlijk gunstiger geprijsd. Vooral in India wordt daar, sinds vorige maand al, op geacteerd. Door de relatief lage prijs werd in juli al zo'n 60% meer palmolie geïmporteerd dan in de maand ervoor: 1,76 miljoen ton in plaats van 1,08 miljoen ton in juni. Dit ging ten koste van volumes soja- en zonnebloemolie.

Ook op andere markten blijft palmolie een qua prijs behoorlijk concurrerend product. In Rotterdam bewoog de notering de laatste dagen onder de €925 per ton, waarmee het duidelijk de meest goedkope eetbare olie was. Op de beurs in Maleisië ging de prijs voor termijncontracten juist omhoog, onder meer door een gunstige rapportage van kredietbeoordelaar Fitch. Die voorziet dat voor dit jaar een gemiddelde prijs van 3.800 ringgit per ton wordt betaald, terwijl voor volgend jaar een prijs van 3.400 ringgit wordt voorzien. Die verwachting is mede gebaseerd op een toenemend aanbod en een iets geringere vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden