In India was het afgelopen zondag (26 november) nationale melkdag. De afgelopen vijf jaar is de melkproductie in het land met 22,81% gegroeid. India timmert aan de weg als landbouwland en melk is daar slechts een voorbeeld van. Zo is ook de Indiase productie van granen, peulvruchten, groenten, fruit en andere plantaardige producten de afgelopen jaren flink gegroeid.
In totaal wordt de Indiase melkproductie geschat op 230,58 miljoen ton. Het afgelopen jaar is de productie met 2,83% gegroeid. Dat is minder dan in de jaren daarvoor toen de groei tussen de 5,77% en 6,47% lag.
De Indiase melkrevolutie begon in de jaren 70 toen de overheid Operation Flood lanceerde. Een plan om van India te veranderen van een land met melktekorten naar de grootste melkproducent ter wereld voor 1998. Het maakte ook de Indiase zuivelcoöperatie Amul een van de grootste ter wereld. India is naast de grootste producent ook de grootste consument van melk. En die markt groeide de afgelopen vijftien jaar met 15% per jaar.
De komende jaren is de verwachting dat groeiende inkomens de populariteit van onder meer kaas, yoghurt en ijs verder zal vergroten. Buiten de grote steden wint verpakte en gepasteuriseerde melk aan populariteit.
Ook productie eieren en vlees groeiende
Ook de productie van eieren en vlees is groeiende in India. De eierproductie groeide de afgelopen vijf jaar met 33,31%. Dit seizoen leggen Indiase kippen naar schatting 138,38 miljard eieren. Meer dan de 103,8 miljard tijdens seizoen 2018/19. En ook de vleesproductie stijgt van 8,11 miljoen in 2018/19 naar een geschatte 9,77 miljoen ton in 2022/23. Een stijging van 20,39%
De groeiende voedselproductie is goed nieuws voor de zittende president Modi. Hij heeft van betaalbaar en beschikbaar voedsel een van de belangrijkste speerpunten voor de verkiezingen van volgend jaar gemaakt.
Mogelijk om diezelfde reden wordt het programma waarin gratis graan wordt verstrekt met vijf jaar verlengd. Het programma voorziet meer dan 800 miljoen mensen van gratis graan. Zo hoopt de zittende regering de bevolking te beschermen tegen hogere graanprijzen. De maatregel zorgt er echter voor dat de graanprijzen verder stijgen.
Het programma kost de overheid dit jaar naar schatting $24,06 miljard. De nieuwe maatregel zorgt er volgens handelaren voor dat de overheid verplicht wordt om de exportrestricties langer in stand te houden. Zij moet namelijk graan kopen van boeren om het programma uit te kunnen voeren. Zonder exportrestricties zouden de tarweprijzen hoger worden dan wat de regering wil betalen.
Minimumprijzen moeten boeren beschermen
De Indiase overheid beschermt boeren met het invoeren van minimumprijzen. Op die manier krijgen ze ook in heel goede jaren een minimale prijs voor hun product. Maar er is ook kritiek op de zogeheten Minimum Support Price (MSP).
Doordat de minimumprijzen vrijwel alleen maar stijgen en niet dalen, gaat het concept van vraag en aanbod volgens critici niet meer op. Gemiddelds stijgen de MSP's met 4% tot 8%. Hierdoor zijn tarwe en rijst in India alsmaar duurder geworden ondanks dat meerdere productierecords verbroken zijn. Bovendien moedigt het systeem boeren aan om variëteiten van redelijke kwaliteit te telen, een overstap daarnaar zorgt voor onzekerheid.