Roemenië reikt Oekraïne de hand en wil de overslagcapaciteit voor graan verder ophogen. Egypte heeft voor de tweede keer een serieus volume tarwe vastgelegd. Rusland was daarbij de goedkoopste inschrijver op de tender. In Brazilië blijft het weer voor problemen zorgen in het sojaseizoen.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif bleef gisteren onveranderd op €232 per ton. Op de CBoT steeg het maartcontract met 1,4% naar $6.42¼ per bushel. Soja liet een vergelijkbare beweging zien en pluste 1,3% naar $13.11¾ per bushel. Maïs zette eveneens een stap omhoog in Chicago en steeg met 0,8% naar $4.88 per bushel.
Egypte heeft weer een flinke partij tarwe in een tender vastgelegd. Begin deze week ging het om een tender van 180.000 ton waarvan een derde door Oekraïne geleverd wordt en twee derde door Rusland. Gisteren werd bekend dat staatsinkoper Gasc nog eens 420.000 ton tarwe heeft gekocht. Deze tender zou grotendeels ingevuld worden met tarwe uit Rusland. De Russische inschrijving was op $260 FOB bij normale betaaltermijn of $265 bij letter of credit. De inschrijvingen van verkopers buiten Rusland zaten tussen $268 en $275 per ton FOB.
Roemenië wil de overslagcapaciteit voor graan uit Oekraïne in de haven van Constanta verder opvoeren. Het doel is straks vier maandelijks tot 4 miljoen ton te verladen, vertelde de Roemeense minister van Transport Sorin Grindeanu gisteren. Afgelopen oktober werd er een recordhoeveelheid van 3 miljoen ton graan verwerkt. Maar er is ruimte om de overslag verder op te voeren volgens de minister. Zo is er met financiële hulp van de EU een project opgezet om de klok rond te kunnen varen op een van de toegangskanalen naar Constanta. De inspanningen van Roemenië zijn een opsteker voor Oekraïne in de problemen die het land met de uitvoer van graan ondervindt met onder meer verminderde toegang tot de Zwarte Zee en problemen met de landroutes via Polen.
Het Braziliaanse bureau Conab heeft de opbrengstverwachting voor soja naar beneden bijgesteld. Conab verwacht dat er 160,18 miljoen ton soja wordt gedorst tegen 162,42 miljoen ton in de prognose van november. De oorzaak voor de kleinere oogst zijn de vertraging bij het zaaien en dat hangt samen met het weerpatroon El Niño. Tot 2 december zat 83,1% van het geplande soja-areaal in de grond tegen 90,7% vorig seizoen. Voor maïs verwacht Conab een oogsttotaal van 118,53 miljoen ton. Vorig seizoen werd er in Brazilië overigens 131,95 miljoen ton maïs gedorst.
Op de CBoT neemt de handel de stellingen in vooruitlopend op het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Waar de rekenmeesters van het USDA meekomen is en blijft natuurlijk zoals altijd een verrassing, maar gezien de beweging op de CBoT lijkt de handel er niet vanuit te gaan dat de voorraden naar boven bijgesteld worden.