Graankoersen op de beurs in Chicago jojoën op en neer. Afgelopen handelssessie waren de rollen omgedraaid met tarwe in de lift en soja in mineur. Oekraïense boeren hebben minder tarwe gezaaid voor de komende oogst. Verder is er het nodige te doen over overheidsbeleid, van hervormingen in Argentinië tot duurzaamheidsbeleid in de VS.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 hoger op €231,25 per ton. Op de CBoT maakte tarwe het verlies van maandag een heel eind goed. Het maartcontract steeg met 2,6% naar $6.25½ per bushel. Maïs liet ook een plusje zien en sloot 0,8% hoger op $4.85¼ per bushel. Soja moest wat inleveren op de beurs in Chicago en sloot 0,9% lager op $13.23¾ per bushel.
De EU maakt met de tarwe-export nog geen inhaalslag. In het huidige seizoen is tot en met 10 december 13,61 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Vorig jaar deze tijd stond de exportteller op 15,85 miljoen ton. Oekraïne verwacht in december tot 5 miljoen tarwe via de alternatieve Zwarte Zeeroute te exporteren. Dat was in november 3,8 miljoen ton. De vicepremier benadrukte daarbij nog eens hoe belangrijk de graanexport is voor de Oekraïense economie. De export kan tot 8% bijdragen aan het bbp.
Oekraïne stevent voor seizoen 2023/24 af op de kleinste tarweoogst in twaalf jaar, dat stelt Argus Media (het moederbedrijf van Agritel). Argus raamt de komende tarweoogst op 20,2 miljoen ton. Afgelopen seizoen oogstte Oekraïne 22,2 miljoen ton tarwe en het vijfjarig gemiddelde staat op 25,9 miljoen ton. De kleinere oogst komt volgens Argus vooral door een krimp in het areaal van 4,65 miljoen naar 4,55 miljoen hectare. Telers die het financieel moeilijk hebben zijn eerder geneigd voor de oliehoudende zaden te kiezen. De gemiddelde opbrengst wordt geraamd op 4,43 ton per hectare. Dat is lager dan de topopbrengsten in 2022/23 maar wel boven het vijfjarig gemiddelde. Na de droge herfst zijn de groeiomstandigheden de laatste tijd beter geworden.
Bronnen in de graanhandel hebben naar buiten gebracht dat Tunesië 100.000 ton zachte tarwe heeft gekocht in een tender voor $278,70 per ton C&F (franco). Daarnaast heeft Tunesië ook 75.000 ton durumtarwe gekocht voor $439,90 per ton C&F. Bangladesh heeft ook een tender gesloten voor 50.000 tarwe. De scherpste inschrijver daar was volgens bronnen Rusland met $317,56 per ton C&F.
Vliegtuigbrandstof
Maïs en energie zijn nauw verbonden met elkaar. Een lagere olieprijs werkt door in de ethanolprijs. Een opsteker voor de bio-ethanolproducenten is dat de regering van Biden overweegt uit maïs geproduceerde ethanol toe te voegen aan de lijst voor dure brandstoffen voor de luchtvaart. Daarmee zou de brandstof in aanmerking komen voor overheidssubsidies. Het besluit hierover wordt naar verwachting deze week genomen. In Brazilië zit nog niet eens alle soja in de grond of er wordt al volop gespeculeerd over hoeveel maïs er als volgteelt na soja zal worden gezaaid. Braziliaanse boeren zijn bang dat door het laat zaaien van soja de Safrinhamaïs in de knel komt. Dat wordt volgens Agrivest bevestigd door de investeringsbereidheid in de teelt. Volgens Agrivest loopt de verkoop van kunstmest en zaaizaad 18% tot 20% achter op vorig jaar.
Minister van Economische Zaken Luis Caputo van de nieuwe Argentijnse regering onder leiding van Milei heeft gisteren zijn economische plannen gepresenteerd. Argentinië wil de waarde van de peso halveren naar 800 peso per dollar, subsidies op energie worden geschrapt en openbare aanbestedingen worden geannuleerd. Het zijn pijnlijke maatregelen volgens Caputo voor de korte termijn, maar ze zijn nodig om de hoge inflatie (die richting 150% gaat) onder controle te krijgen en om het gat in de begroting te dichten. Argentinië heeft van de laatste 123 jaar 113 jaar een tekort op de begroting gehad volgens Caputo. "Wij zijn hier om het probleem bij de wortel aan te pakken. Daarvoor moeten we een einde maken aan onze verslaving aan begrotingstekorten." De nieuwe weg die Argentinië is ingeslagen heeft potentieel grote gevolgen voor de prijzen van agrarische producten. De details zijn echter nog niet bekend en voor analisten is het tasten in de duister wat Milei nu precies gaat doen met de agrarische sector en met de export van granen en oliehoudende zaden.