Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Oekraïense havens doel van Russische aanvallen

2 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland heeft de laatste dagen een nieuw offensief op Oekraïne gelanceerd met drones en raketten. De Oekraïense haven van Odessa wordt niet ontzien. Op de sojamarkt blijft Zuid-Amerika de boventoon voeren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot de laatste handelsdag van 2023 €0,75 hoger op €222,50 per ton. Op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 0,6% lager op $6.28 per bushel. Maïs maakte een vergelijkbare beweging en sloot eveneens 0,6% lager op $4.71¼ per bushel. Soja leverde 0,9% in en kwam uit op $12.93½ per bushel.

In het Zwarte Zeegebied blijft het onrustig. In de nieuwjaarsnacht heeft Rusland Oekraïne met drones aangevallen. Eén van de doelen was de haven van Odessa en als gevolg van de aanval is er brand uitgebroken in een haventerminal. "De haveninfrastructuur van Odessa heeft duidelijk prioriteit bij de vijand", schrijven Oekraïense militaire autoriteiten op Telegram. "Een groot aan drones werd vanuit de zee naar de kustzone gestuurd." De brand in de terminal is snel geblust en er zijn in de haven slachtoffers gevallen, meldt Reuters. Donderdag meldde de Oekraïense president Zelenski nog dat er na het stoppen van de Zwarte Zee-graandeal 12 miljoen ton vracht via de alternatieve corridor is vervoerd.

In Turkije valt de oogst van granen en andere gewassen in 2023 10% hoger uit vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte het Turkse bureau voor de statistiek afgelopen week bekend. De tarweproductie steeg met 11,4% naar 22 miljoen ton en de gerstproductie steeg met 8,2% naar 9,2 miljoen ton. De oogst van suikerbieten steeg zelfs met 22,1% naar 23,5 miljoen ton.

De kaarten zijn opnieuw geschud in Zuid-Amerika
Oogstcijfers geven de sojamarkt tegenstrijdige signalen. Een duidelijk prijsdempend effect heeft de Braziliaanse recordoogst in seizoen 2022/23 van circa 160 miljoen ton. Dat is 23% meer dan een seizoen eerder en zet de prijzen op de Braziliaanse markt onder druk. Van 1 januari tot 22 december voerde Brazilië 28% meer soja uit dan in heel 2022. Brazilië leunt voor de export zwaar op China. Prijzen op de Braziliaanse markt lagen afgelopen jaar gemiddeld genomen op laagste niveau sinds 2019. Seizoen 2023/24 verloopt minder voorspoedig door droogte in het westelijke en centrale deel van Brazilië en wateroverlast in het zuiden van het land.

In Argentinië viel de sojaoogst van seizoen 2022/23 met 25 miljoen ton tegen. Dat was de kleinste oogst sinds 1999/2000. Het lopende seizoen ziet er voor Argentinië in tegenstelling tot afgelopen seizoen een stuk beter uit. De nieuwe president Javier Milei zorgt wel voor onzekerheid onder exporteurs. Milei voerde campagne met het stimuleren van vrije handel. In de eerste weken van zijn presidentschap heeft hij echter de exporttarieven voor granen en soja verhoogd. Afgelopen donderdag verhoogde de Argentijnse regering de prijzen van biodiesel en uit suikerriet gestookte bio-ethanol met respectievelijk 34% en 28%. Dan betreft prijzen voor biobrandstof die verplicht moeten worden bijgemengd in brandstof voor de binnenlandse markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden