De periode met zwakkere zuivelprijzen eind vorig jaar lijkt snel voorbij. De prijzen voor kaas, boter en vloeibare zuivel trekken weer aan. Alleen de (melk)poedermarkt doet niet helemaal mee. De exportsituatie is ongewis, vooral door logistieke zorgen over de route door de Rode Zee. Anderzijds is de interne EU-markt het belangrijkst.
De foliekaasprijzen, die eind vorig jaar even onder de €4,00 per kilo kwamen, zijn weer omhoog gegaan. Ook de prijzen van de meeste andere kazen doen mee. Daarmee blijft kaas voor de zuivelindustrie de beste verwerkingsoptie – tenminste als het gaat om de bulkzuivel/commodity's.
Of deze trend voorlopig in stand blijft, is niet met zekerheid te stellen, maar feit is wel dat de kaasvoorraden vrij beperkt blijven en veel kopers nog niet voorzien zijn voor heel het eerste kwartaal. Ook al zal de melkaanvoer de komende weken seizoensmatig aantrekken, de vooruitzichten voor de kaasmarkt lijken nog wel even positief te blijven.
Boter
Op de botermarkt is een lichte verhoging van de gerealiseerde prijzen te zien. Trekkers zijn hier momenteel niet de supermarkten. Die houden zich na de feestdagen even rustig, want zij zitten vaak nog met genoeg voorraad. Hier zijn het vooral de gebruikers van winterboter die de markt drijven. Heel veel fysieke handel vindt er overigens nog niet plaats.
De roomprijs herstelt ondertussen van de oudejaarsdip, maar blijft desondanks qua prijs onder de boterpariteit. Ofwel, afgemeten aan de boterprijs zou room duurder mogen zijn.
De zwakte op de melkpoedermarkt zal ook niet voor elk segment gelden. Voedingsbedrijven die melkpoeder met hogere duurzaamheidskenmerken willen (lagere footprint etc.) , moeten zeker dieper in de buidel tasten.
De markt voor weipoeder en weipoederderivaten staat ook licht onder druk, maar heeft minder last dan de melkpoedermarkt.