Het vertrouwen in de tarwemarkt lijkt weer wat te herstellen, onder meer door een tender van Egypte. Het trucje van de Egytpische staatsinkoper om tarwe goedkoper in handen te krijgen is mislukt. In de VS zijn speler op de markt al bezig met het WASDE-rapport dat komende vrijdag uitkomt. China is aan de markt voor soja.
Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €219,50 per ton. Op de CBoT lieten granen tekenen van herstel zien afgelopen handelssessie. Tarwe was de grootste stijger en pluste 2,3% naar $6.10 per bushel op de beurs in Chicago. Maïs sloot 1% hoger op $4.59¼ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en noteerde uiteindelijk een plusje van 0,2% om te sluiten op $12.48½ per bushel.
De tarwemarkt kreeg steun van een tender van de Egyptische staatsinkoper GASC. Egypte heeft daarin 60.000 ton tarwe uit Oekraïne gekocht en 360.000 ton uit Rusland. Oekraïne was de scherpste inschrijver op $264,95 per ton FOB (op het schip geleverd). De Russische inschrijvers zaten allemaal op $265 per ton FOB. In de tender van 28 december ging GASC niet over tot aankoop omdat ze de prijzen toen te hoog vonden. In de tender van twee weken terug zat een groot deel van de inschrijvers ook op $265 per ton. De poging om de graanprijs omlaag te krijgen door de tender van eind december te annuleren is dus mislukt.
Concurrentie van exporteurs uit het Zwarte Zee-gebied blijft een belangrijk thema op de Europese graanmarkt. Gisteren kwam de Europese Commissie na twee weken kerstreces met nieuwe exportcijfers. Het lopende seizoen tot 7 januari heeft de EU 15,84 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 11% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is dit seizoen 3,17 miljoen ton gerst geëxporteerd, 3% meer dan vorig seizoen. De import van maïs blijft steken op 9,03 miljoen ton, 43% minder vergeleken met vorig seizoen.
Kleinere maïs- en sojavoorraden verwacht
Komende vrijdag komt de januari-editie van het WASDE-rapport uit. In aanloop daarnaartoe kwam The Wall Street Journal gisteren met de resultaten van een enquête onder analisten naar wat er verwacht wordt in het USDA. Voor tarwe worden geen grote wijzigingen verwacht. De gemiddelde mondiale eindvoorraad tarwe in de enquête komt uit op 258,3 miljoen ton tegen 258,2 miljoen ton in de decembereditie van het WASDE-rapport. Voor het komende seizoen verwachten deelnemers aan het onderzoek wel dat het areaal tarwe iets kleiner uit zal vallen vergeleken met afgelopen seizoen in de VS. Voor maïs en soja wordt een gematigd bullishe tendens verwacht. De gemiddelde mondiale eindvoorraad maïs wordt door de handel geschat op 313,9 miljoen ton en voor soja 112,2 miljoen ton. Dat was in het laatste WASDE-rapport respectievelijk 315,2 en 114,2 miljoen ton.
Prijzen van soja in de VS staan de laatste weken onder druk maar dat wekt geen belangstelling vanuit China. In plaats van in de VS te winkelen, is China actief in Brazilië. Volgens enkele bronnen in de handel heeft China drie scheepslading soja gekocht in het Zuid-Amerikaanse land. Door de grote oogst vorige seizoen en de start van de oogst dit seizoen, is soja volgens verschillende bronnen ruim voorhanden in Brazilië. De stand van het sojagewas dit seizoen is overigens niet geweldig. Het Braziliaanse consultancy bureau Deral heeft de rating voor soja in de provincie Parana (de op twee na grootste soja producerende staat in Brazlië) verlaagd naar 71% goed of excellent tegen 86% vorige week.