De palmolieprijs heeft in een week tijd een duikeling gemaakt van ongeveer €30,00 per ton, maar herstelt nu weer door aantrekkende prijzen van andere oliesoorten en door scheepvaartproblemen in de Rode Zee.
Door de problemen in de Rode Zee wordt het onder meer moeilijker voor goedkopere zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland om de Aziatische markt te bereiken. Dit heeft volgens een prijsopdrijvend effect op zowel palmolie als op sojaolie. Daarbij trok de termijnmarktprijs voor zowel sojaolie als voor palmolie op de voor Azië belangrijke Dalian beurs in China aan. Op de CBoT in Chicago gaan de termijncontracten voor soja-olie ook omhoog.
Beursprijzen
Vorige week leek de palmolieprijs juist nog verder te gaan dalen, terwijl India juist in december al veel palmolie had geïmporteerd. Ook daar vandaan zou dus weinig extra vraag komen, was de verwachting. Het beeld is nu dus omgekeerd. Opeens is er toch overal behoefte aan extra palmolie en nu stijgt de prijs.
Voorraden zijn er voorlopig nog genoeg, terwijl er naast Indonesië en Maleisië, steeds meer palmolieproducerende landen bij komen.
Guatemula
De belangrijkste in die groep is Guatemala, dat met een areaal van dik 182.00 hectare en een jaarlijkse productie van 875.000 ton in 2023 met stip naar de derde plek is gestegen. Guatemala is ook een goedkoop productieland, met een geschikt klimaat en een goede boden, maar het heeft als voordeel boven Indonesië en Maleisië dat het geen bossen heeft met bedreigde Oerang-Oetangs, en ook verder geen grote natuuriconen die Westerse voedingsbedrijven en consumenten afschrikken.