Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oplopende voorraad duwt kaasprijzen omlaag

7 Februari 2024 - Wouter Baan

De kaasprijzen bewegen begin 2024 behoorlijk snel omlaag. Een gebrek aan vraag doet de voorraden groeien en dat drukt het sentiment.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering van Goudse foliekaas is kortgeleden door de grens van €4.000 per ton gezakt, maar daarmee is de kous nog niet af. De marktprijzen die actueel worden genoemd, liggen zelfs nog een paar honderd euro per ton lager. Insiders denken dat foliekaas overgewaardeerd is ten opzichte van cheddar en mozzarella, die eveneens omlaag bewegen.

Langer op de plank
Tamme afzetmogelijkheden en een groeiende seizoensmatige melkaanvoer maken dat de kaasvoorraden oplopen. In de laatste maanden van 2023 werden telkens jonge voorraden door fabrikanten uitgeleverd, maar inmiddels ligt kaas langer op de plank voordat klanten worden bediend. Een tendens die overigens goed past in een eerste kwartaal. 

Op de Global Dairy Trade bewoog de cheddarnotering eerder deze week omhoog, al stond daar een lagere mozzarellaprijs tegenover. De reactie die de boterprijzen daags na de stijgende GDT laten zien, is op de kaasmarkt niet zichtbaar. Daarvoor is het sentiment simpelweg te flauw.

Schade beperken
Kaasfabrikanten proberen de koersval te beperken. Temeer omdat de melkprijzen voor februari omhoog bewegen. Deze ontwikkeling strookt niet met elkaar, waardoor de melkprijzen waarschijnlijk snel tegen een barricade oplopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden