Op de zuivelmarkt oogt het allemaal vrij timide. Zeker wanneer je het marktsentiment vergelijkt met eerdere jaren. Dit betekent niet dat er geen beweging in de markt zit, maar het is niet overtuigend. En bovendien ook niet eenduidig.
De stemming in de markt is deze week bijna een kopie van afgelopen week. Op zich niet vreemd, want veel prijsbepalend nieuws was er niet. De vaak richtinggevende Global Dairy Trade vindt pas volgende week weer plaats. Wel werd bekend dat de Nederlandse melkaanvoer in januari behoorlijk lager uitkwam dan een jaar eerder. Datzelfde geldt voor de Ierse en Duitse melkproductie, maar deze ontwikkelingen zijn reeds verdisconteerd in de markt.
Wennen voor handelshuizen
De melkaanvoer mag dan lager uitpakken, seizoensmatig neemt de productie wel weer toe. Met de milde temperaturen in Europa ziet het er bovendien niet naar uit dat de aanvoer deze winter nog onder druk komt. De oplopende melkaanvoer en de tamme vraag zorgen voor een ietwat gelaten marktsentiment. In de afgelopen jaren was het marktsentiment vaak overtuigend sterk of zwak, maar dit jaar oogt het voorlopig veel stabieler. Voor handelshuizen is dat vaak even wennen, want zij moeten het immers van beweging en dynamiek hebben. Producenten vinden stabiliteit doorgaans prima, maar hadden de prijzen liever op een hoger niveau gehad. De huidige melkprijzen zijn in relatie tot de grondstofwaarde immers vrij stevig, maar voor de leden en leveranciers blijft het tegelijkertijd lastig om uit de kosten te komen.
Geen blikvangers
Wanneer we op het marktsentiment van deze week inzoomen, ontbreekt het aan blikvangers. De boternotering zet opnieuw een stap en trekt bovendien room in het kielzog mee. Toch is het maar de vraag of de opleving doorzet, want de weerstand bij afnemers is vrij groot. Wel proberen afnemers de nog verder prijzen te stuwen door zich te beroepen op lage voorraden. De kaasprijzen bewegen in grote lijnen stabiel. De prijsdruk die eind januari zichtbaar was, lijkt voorlopig afgewend. Dit komt mede door de voorraden bij producenten die vrij overzichtelijk zijn. De melkpoedermarkt zet net als vorige week opnieuw een stapje omhoog, mede doordat Europa meer competitief is geworden op de wereldmarkt. Toch zijn er geen signalen die een prijsopleving voorspellen, tenzij de GDT volgende week opnieuw flink gaat stijgen.
Stabiele spotmelkprijzen
Het mag niet verbazen dat de spotmelkprijzen in de tamelijk richtingloze zuivelmarkt stabiel bewegen. Met €42,50 per 100 kilo ligt de Nederlandse notering onder de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. Dit onderstreept dat vrije melk niet gezocht is. Tegelijk kampen fabrieken evenmin met overschotten. Ook qua beperkt handelsvolume op de spotmarkt is het voor handelaars dus voorlopig even op een houtje bijten.