Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe zit in de hoek waar de klappen vallen

16 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De dalende trend zette afgelopen handelssessie door op de granenmarkt. Rapporten van het USDA en IGC kwamen niet met compleet nieuwe inzichten, maar de stemming werd er in elk geval niet beter op onder handelaren en speculanten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €206 per ton. Op de beurs in Chicago kreeg tarwe een opdoffer te verwerken. Het maartcontract op de CBoT leverde 3,1% in en kwam uit op $5.67 per bushel. Maïs zakte met 1,5% naar $4.17¾ per bushel. Soja ontkwam niet aan de negatieve stemming op de beurs, maar hier blijft het verlies met een daling van 0,7% binnen de perken.

Het Agricultural Outlook Forum van het USDA maakt de stemming op de granenmarkt er niet beter op. Vooral tarwe zit in de hoek waar de klappen vallen. Het tarweareaal in de VS is weliswaar iets gekrompen maar het USDA verwacht hogere opbrengsten en minder hectares die uiteindelijk niet gedorst zal worden. Na twee droge jaren op de zuidelijke prairies gaat het ministerie voor de komende oogst uit van een gemiddeld verloop van het groeiseizoen. De verwachte Amerikaanse eindvoorraad wordt geraamd op 769 miljoen bushel tegen 658 miljoen ton vorig seizoen. Die cijfers komen voor analisten overigens niet als een verrassing. De gemiddelde telersprijs voor seizoen 2024/25 wordt geschat op $6 per bushel. Dat was afgelopen seizoen $7.20 per bushel.

Kleinste wereldvoorraad in acht jaar
Het International Grains Council (IGC) kwam gisteren met de februari-editie van het marktrapport. Bij tarwe heeft het IGC de productie ongewijzigd gelaten op 788 miljoen ton. Het verbruik van tarwe is iets hoger geraamd ten opzichte van het januarirapport, op 803 miljoen ton. De wereldeindvoorraad komt volgens het IGC 1 miljoen ton lager uit op 265 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad in acht jaar. De grootste aanpassing is gedaan in de productie van maïs. Van dit gewas wordt de oogst ingeschat op 1.234 miljoen ton. De sojaoogst is 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 391 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door de lagere opbrengsten in Brazilië.

Waar in de VS de droogte op de zuidelijke prairies een heel eind over is, wordt gebrek aan neerslag in de grote maïsstaat Iowa een probleem. Circa 80% van het landbouwareaal in de staat heeft te maken met enige vorm van droogte. De maïs moet nog gezaaid worden, maar de voorraad bodemvocht is afgelopen winter in elk geval niet aangevuld. Daar maken sommige bronnen zich zorgen over.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden