De palmoliemarkt tendeert de laatste weken iets lager vanwege ook dalende prijzen voor andere eetbare oliesoorten en goedkope wordende minerale olie. In de daghandel van termijncontracten valt evenwel vooral de volatiliteit op, terwijl de prijzen sinds mid-januari boven de 3800 ringgit per ton blijven.
Dit weerspreekt tot nog toe de verwachting dat de termijnmarktprijs op de beurs in Maleisië dit jaar duidelijk onder de 3800 ringgit uit zal komen, en daarmee ook onder het gemiddelde niveau van vorig jaar.
In de jongste prognose van marktanalist Fitch wordt evenwel een beperktere daling van de termijnmarktprijs voorzien dan eerst gedacht. Fitch verhoogt de verwachting van 3515 naar 3750 ringgit per ton.
De verwachting is dat het aanbod vanuit Indonesië en Maleisië niet echt zal afnemen, al vielen de jongste exportcijfers van Maleisië een beetje tegen. In de eerste drie weken van februari is 3,4% minder geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Indonesië is iets trager met cijfers, maar registreerde over januari een export van 2,1 miljoen ton.
Wat doet nieuwe president?
Grote vraag is welke vraag Indonesië gaat uitzetten onder nieuwe president Prabowo Subianto. Zal hij sterker inzetten op productie van biodiesel uit palmolie en meer ontbossing toestaan, of gaat hij voor een duurzamere koers?
Indonesië steekt in ieder geval veel energie in het weerspreken van claims van natuurbeschermers dat de laatste jaren weer veel extra bos is gekapt. Volgens regeringswoordvoerders is nog nooit zo weinig oerwoud gekapt als nu.
{{dataviewSnapshot(46_1708508541)}}
De fysieke prijs van palmolie in Rotterdam doet het ondertussen iets kalmer. Sinds een piek van ruim $1.000 per ton in de derde week van januari is de prijs licht gedaald, maar de laatste week veert de prijs ook weer iets op. Daarmee blijft palmolie voorlopig behoren tot de beter betaalde eetbare oliesoorten.