De zuivelmarkt is deze week in rustiger vaarwater terecht gekomen dan vorige week, omdat de prijzen voor room en boter weinig meer verder stegen. Ondertussen blijft de kaasmarkt stabiel, maar moeten de eiwitrijke halffabrikaten en magere melkpoeders een veer laten.
De magere melkpoeders zakten weg in prijs vanwege een afbrokkelend vertrouwen in de markt op korte termijn. Oorzaak daarvan lijken een moeizame export van Europees product naar markten buiten Europa.
De vorige week gehouden Gulfood-beurs in Dubai heeft daaraan niet heel veel verbeterd, ook al lijkt er evenmin een negatieve impact te zijn. Voor de langere termijn, het tweede kwartaal en daarna, staat de magere melkpoederprijs minder onder druk. Hetzelfde is het geval met de termijnnotering.
Op de weipoedermarkt is er minder effect te merken van de 'eiwitzwakte'. Hier blijven de prijzen in grote lijnen stabiel. De veevoederbedrijven zijn niet erg actief als koper van feed-wei, voor food-weipoeder loopt de afzet kalmpjes door.
De roomprijs ging daarentegen verder omhoog, terwijl de boterprijs op een afstandje volgde. Volgens diverse marktpartijen is de boterprijs alweer over de piek heen, maar dat blijkt nog niet uit de notering. Wel wordt opgemerkt dat aanbieders uit Ierland en Polen met goedkoper product de markt op gaan. Wel van een andere kwaliteit en met andere eigenschappen, maar dat aanbod zal de komende weken ongetwijfeld effect hebben op de markt.
De kaasmarkt blijft de kalmste en meest stabiele deelmarkt in de zuivel. Heel veel drukte is er op dit moment niet op de markt. De handel is vrij tam. Toch blijven de kaasprijzen in grote lijnen stevig op niveau. De notering is deze week zelfs licht hoger voor de meeste kaassoorten. Dit wordt mede veroorzaakt door de goede afzet en de blijvend krappe beschikbaarheid van kaas. Partijen zijn het er grotendeels over eens dat er weinig voorraden zijn.
Een geval apart blijft de situatie rond Cheddarkaas. De Europese notering houdt grotendeels stand, maar goedkoop Amerikaans product klopt wel aan de deur. Amerikaanse Cheddar is op de wereldmarkt zo'n $1.000 per ton goedkoper dan het Europese product. Daar zitten op weg naar Europa nog wel flinke heffingen en douanetarieven tussen. Ook gaat het om een andere kwaliteit kaas, maar voor sommige verwerkers is het toch aantrekkelijk aanbod.