Op de zuivelmarkt waait de wind deze week uit een iets andere hoek dan vorige week. Of misschien beter, in een aantal deelmarkten woei er eigenlijk geen wind meer. De kaasprijzen stabiliseerden en de prijzen voor poeders, room, concentraat en met name boter vielen terug. Van echte tegenwind was evenwel nog geen sprake.
De terugval van de boterprijs was wel goed voelbaar, maar toch zijn er weinig marktpartijen echt door verrast. In de voorgaande weken is de boterprijs namelijk behoorlijk hard gestegen. Met dit in het achterhoofd is het niet gek dat er een keer een correctie optreedt.
Er is geen garantie dat de prijs niet verder omlaag gaat, maar nuchter beschouwd lijkt er weinig aanleiding om een sterke verdere prijsval te verwachten. De boterproductie is niet enorm hoog en de voorraden zijn relatief klein. Er is wel concurrerend aanbod beschikbaar vanuit Polen en over enige tijd ook vanuit Ierland. Toch is niet gezegd dat dit de markt op de kop gaat zetten.
Bescheiden ingekocht
Veel retail- en voedingsbedrijven hebben nog maar bescheiden hoeveelheden boter gecontracteerd en normaliter wordt in het voorjaar een deel van de boter opzij gezet voor de winterperiode. De laatste jaren leek boter te duur om lang op te slaan, maar misschien zijn de huidige prijzen toch wel ongeveer het nieuwe normaal. De productiekosten zijn immers ook opgelopen.
De roomprijs daalde ook, maar minder hard dan de boterprijs en ook minder hard dan vorige week. Ook magere melkconcentraat daalde door, maar eveneens minder had dan de week ervoor
Met de laatste prijsdaling voor concentraat lijkt het zo langzamerhand wel weer lonend te worden om magere melkpoeder te produceren, al blijft er dan wel weinig marge over. De actuele vraag naar magere melkpoeder is bovendien zwak. Wie echte volumes melkpoeder wil verkopen moet exporteren, maar Europees product is nog steeds aan de dure kant om mee te kunnen op de wereldmarkt. Dat geldt in ieder geval voor anoniem product.
Wie betere kwaliteiten produceert, bijvoorbeeld instant product of een product van een bekende en gewilde herkomst, die kan nog redelijk goede zaken doen, maar heel vlot gaat het allemaal niet. Voor veel Afrikaanse bestemmingen verloopt de betaling moeizaam en veel Aziatische markten zijn nog altijd lastig te bereiken vanwege de problemen in de Rode Zee.
Vrij weinig export nodig
Mensen uit de poederhandel menen overigens wel dat Europa relatief weinig product hoeft te exporteren om de druk van de interne markt te halen, omdat het binnenlandse verbruik in de EU relatief hoog is en er ook genoeg melk in andere marktsegmenten wordt verwerkt. Daarmee zit de EU in een bepaald andere situatie van bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of de VS.