De prijs van palmolie is deze week sterk gestegen op zowel de termijnmarkt als in de fysieke markt. Voor de oorzaak hiervan wordt gewezen naar oplopende prijzen voor olieproducten in het algemeen en naar de sterk gedaalde voorraden in Maleisië.
Toch blijft de sterke prijsstijging op zowel de termijnmarkt als de fysieke markt opvallend. Eerder was voorspeld dat de palmolieprijs zich dit jaar gematigd zou ontwikkelen, zonder grote veranderingen. De laatste week is de palmolieprijs op de termijnmarkt echter plotseling sterk gestegen.
En het was niet alleen in Maleisië dat de prijs omhoog schoot. Ook op de Rotterdamse markt moest opeens veel meer worden betaald voor fysiek product.
{{dataviewSnapshot(46_1710333049)}}
De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft deze week de introductie van Europese regels voor de invoer van niet gecertificeerde palmolie uit Indonesië en Maleisië goedgekeurd. Europa mag milieuregels stellen tegen de onduurzame teelt van palmolie in genoemde landen. Wel had de EU de telers in Azië meer tijd moeten geven om hun teeltplannen aan te passen. Bijvoorbeeld met een omschakelperiode van 25 jaar in plaats van tien jaar.
In Indonesië wordt ondertussen gedebatteerd over het wegnemen van inefficiënties (bureaucratie) tussen de verschillende ministeries die zich daar met de palmolieproductie bemoeien. Wegnemen van de hindernissen zou volgens een overheidsrapport tot €10 miljard aan winst kunnen opleveren.