De zuivelmarkt staat opnieuw in het teken van dalende prijzen. Op de vloeibare markt komt het door een oplopende toevloed van product, die ook nog eens moeizaam wordt verwerkt. Daar achter speelt, net als op de markt voor vaste zuivel, een zwakke vraag. De vraag is wel of dit structureel is, of dat er ook al iets van een tijdelijke Paasdip in doorwerkt.
Tot de paasdagen is het nog wel ruim twee weken te gaan, maar veel verwerkende bedrijven hebben al een groot deel van hun inkopen gedaan. Dat lijkt een effect te hebben op de markt, maar veel bedrijven blijven voorzichtig inkopen en lijken bang om grotere voorraden in te slaan.
Dit fenomeen lijkt onder meer mee te spelen op de boter- en kaasmarkten.
Hier lijken kopende partijen niet heel ruim in de voorraden te zitten, terwijl producenten ook niet op een berg product zitten. Daarmee lijkt er geen reden voor de prijzen om heel erg te gaan zakken of te stijgen. Het ligt er maar aan welke factor uiteindelijk de doorslag geeft welke kant het uiteindelijk op zal gaan.
De botermarkt lijkt het meest ontspannen. Er is wel enige druk op de prijzen, maar met de huidige roomprijs kan prima boter worden gemaakt, terwijl er voor producenten ook weer geen aanleiding is om heel veel boter te maken, die vervolgens in de voorraad verdwijnt.
Een aantal grote handelsbedrijven signaleert dat er meer export plaatsvindt op het huidige prijsniveau. Er zou zelfs nog meer geëxporteerd kunnen worden als zuivelbedrijven maar een beetje meer product zouden verpoederen, zo wordt aangegeven. Maar kennelijk wordt een hogere verwerkingsmarge aangehouden.
De deze week sterk gedaalde prijs voor magere melkconcentraat (-13,4%) zou de deur open moeten zetten om meer product te verpoederen.
Met een concentraatprijs van €1.600 per ton en een verwerkingsmarge van €600 per ton kan prima melkpoeder worden gemaakt, zo menen marktkenners. In de voorbije weken ging het evenwel iets lastiger. Toen was magere melkconcentraat nog veel duurder. Door het uitvallen van een aantal poedertorens is er echter voelbaar meer druk op de markt gekomen.
Bij de melkpoeders is er ondanks de moeizame markt toch nog altijd meer beweging bij de afzet van product voor humaan gebruik dan voor diervoer.
Daar is de markt al maandenlang rustig, terwijl de situatie er nog niet beter op wordt. Magere melkpoeder voor veevoer en ook weipoeder voor veevoer zakken steeds verder weg in prijs. Hierbij ligt de handel dan ook bijna helemaal stil.